Početna»Novosti»Sasvim drugačiji kaberne
25.11.2023.Piše: Nenad Kostić

Sasvim drugačiji kaberne

Premijera: Zemna Reserva 2020, vinarija Matalj

novost sasvim drugačiji kaberne vinski magazin vino fino
Vino Zemna Reserva 2020, prvo iz vinarije Matalj koje je ponelo oznaku Reserve, označava novi stilski pravac negotinske vinarije i još jedan veliki kaberne sovinjon na domaćem tržištu

Prvo vino kuće Matalj koje nosi oznaku rezerva! Već ovo je dovoljno da zaintrigira fanove vinarije koja je na putu da postane prava institucija na domaćoj vinskoj sceni - najpre zato što je postala sinonim za odlična teroarska vina Negotinske krajine, a zatim zbog fanatične posvećenosti kontinuitetu kvaliteta iz berbe u berbu, naročito kada su u pitanju vina iz višeg „ešelona”. Vino Zemna Reserva 2020 najnovija je pridošlica u portfoliju koji se u vinariji Matalj ne menja bez obimnog i dugogodišnjeg istraživačkog rada u vinogradu i podrumu.

Kupaža kaberne sovinjona sa tek malo kaberne frana nastala je nakon što su vinar Nikola Mladenović i enolog Mladen Dragojlović više godina istraživali potencijale položaja u blizini Dunava, sastavljenog od čistog rečnog nanosa, i lociranog na toplijoj i suvljoj poziciji od vinograda Kremenjača i Bukovo.
Ime vina, Zemna, asocijacija je na kanjon reke Zamne, smešten kraj sela Mihajlovac, u blizini vinograda koji daju grožđe za ovo vino koje je i stilom i sortom viđeno da postane ljubimac vinske publike. Posredi je intenzivno, zrelo i puno vino, izvanredne voćnosti, rasnog sortnog karaktera, integrisano i zrelo.
Nikola Mladenović Matalj kaže za Vino & Fino da je Zemna sasvim drugačije od onih koja u sebi nose naziv Kremen:

- Odlučili smo se za treći kaberne u ponudi zato što naši mikrolokaliteti i vinogradi mogu da ponude toliko različitosti. Zemna je potpuno drugačije vino i mi želimo, korak po korak, da pričamo priču o mikrolokalitetima i specifičnim teroarima Krajine. Ono što se dobija na Bukovu potpuno je drugačije od Kremenjače, dok su potezi oko Mihajlovca sasvim treća priča. Došao sam do zaključka da kaberne iz vinograda Terasa nosi različit karakter nego Kremen linija generalno. Ta razlika se pre svega ogleda u drugačijoj taninskoj strukturi i aromatskom profilu. Zemna je voćnija i toplija, a Kremen Kamen mineralniji i više začinski - govori Matalj.Zemna ima oko 15 procenata alkohola - sasvim uobičajeno za Negotinsku Krajinu - i odaje utisak fine zrelosti i topline, pa deluje, u svakom pogledu, „južnjačkije”. Dekantiranje je preporučeno, jer smiruje primarnu aromatiku voća i otvara note dobro uklopljenog drveta.

- Ovo vino ima voćnost dobrog, zrelog kaberne sovinjona, plus cvetni i začinski štih kaberne frana. Ako moram da izvlačim paralele, rekao bih da smo stilski na korak do Nape, recimo - malo južnije od nje. Ne znam da li razlog za to leži i u strukturi zemljišta, jer se kod nas uvek oseća uticaj šljunkovitog tla i tog dubokog dunavskog peska - govori Mladenović o vinu koje menja našu percepciju o mogućnostima i dometima položaja Terasa, do sada „odgovornog” za bela vina Terasa Chardonnay i Terasa Sauvignon Blanc.

Želja da se naglasi stilski odmak Zemne 2020 u odnosu na ostatak ponude Matalja vidljiva je i u izuzetno atraktivnoj, tamnoj etiketi čiji svaki kvadratni santimetar, od crne pozadine do zlatnog ispisa, asocira na snagu ovog vina. Etiketu je potpisao Đorđe Lašić.

Naziv rezerva, objašnjava Mladenović, deo je nove strukture podruma.
- Kremen Kamen će biti gran rezerva, ovo je rezerva, a ostala vina deo su osnovne linije. Videćemo šta još može da dobaci do rezerve, a šta i više od toga - ističe vinar.

Vino Zemna Reserva 2020 ušlo je u prodaju u Srbiji krajem oktobra, a prve reakcije su vrlo pozitivne: snaga kaberne sovinjona, lepršavost i začini kaberne frana, čvrsta taninska struktura, nesvakidašnje elegantan dizajn etikete, uz sasvim novu interpretaciju podunavskog teroara u kome je nastalo ovo vino, garantuju Zemni lep uspeh na tržištu.