Početna»Novosti»Šef Hoze Andres osvojio je gastro verziju Nobela
29.07.2020.

Šef Hoze Andres osvojio je gastro verziju Nobela

Baskijska svetska kulinarska nagrada dodeljuje se šefovima koji u svom radu spajaju društveni aktivizam i posvećenost gastronomiji

novost Šef hoze andres osvojio je gastro verziju nobela vinski magazin vino fino
foto: World Central Kitchen
Američki šef Hoze Andres nahranio je milione ljudi, a najveće priznanje dobio je tokom najtežeg izazova u karijeri - hranjenja ljudi pogođenih pandemijom kovida-19.

Kada su baskijska vlada i Baskijski kulinarski centar pre četiri godine osnivali nagradu koja danas važi za Nobelovu nagradu u gastronomiji - možda još uvek ne po uticaju, ali svakako po nameri - nisu ni sanjali da će se peta Baskijska svetska kulinarska nagrada dodeljivati u sasvim promenjenom svetu. Svetu u kome, barem dok traje pandemija, više nema mesta za gastronomsku dekadenciju, i u kome se od velikih kuvara traži da budu posvećeni i dobroj hrani i ideji da svako na svetu zaslužuje hranu koja je, količinski i po kvalitetu, dostojna ljudskog bića. Peti dobitnik ove nagrade, Hoze Andres, jedan je od šefova koji su istinski posvećeni humanitarnom radu, i to ne kampanjski već na nivou stalnog posla, u okviru koga je do sada nahranio desetine miliona ljudi i pomogao u humanitarnom odgovoru na neke od velkih prirodnih katastrofa.

Žiri koji je odabrao Andresa, Amerikanca rođenog u Španiji, ne može biti prestižniji i sastavljen je od legendarnih i veoma uticajnih šefova: u njemu su Feran Adrija, Dominik Kren, Mauro Kolagreko i Den Barber, a na čelu žirija je Huan Roka. Njima je dodeljen zadatak da odaberu vrhunskog šefa koji je u poslednjih godina ostavio najveći trag - i u gastronomskom i u društvenom smislu. Hoze Andres, osnivač organizacije World Central Kitchen čija je misija - ishrana ljudi nakon prirodnih katastrofa, pokazao se kao očigledan izbor.

- Ova nagrada ne pripada meni, već svim ljudima koji čine World Central Kitchen. Ovo ne bi bilo moguće bez njih. Tokom pandemije kovida-19 podelili smo više od 25 miliona obroka - rekao je Hoze Andres, još jednom skrenuvši pažnju na cilj organizacije World Central Kitchen, da munjevito reaguje u krizama kao što su bili zemljotres na Haitiju ili katastrofalni uragan na Portoriku. Jedan od najvećih izazova došao je ove godine, i to u SAD, koja je postala Andresova druga domovina: slavni šef je uspeo da ubedi menadžere bejzbol tima Washington Nationals da dozvole pretvaranje stadiona u privremenu kuhinju i distributivni centar za hranu, namenjenu slojevima stanovništva najpogođenijim ekonomskim efektima pandemije.

Podrazumeva se da nagrada ne bi bila dodeljena da iza Andresove popularnosti ne leži i izvanredan kulinarski talenat. Ovaj talenat svakodnevno se potvrđuje u tri njegova najvažnija restorana u Vašingtonu, Las Vegasu i Los Anđelesu, koji ukupno imaju četiri Mišelinove zvezdice.