Udruženje somelijera Srbije SERSA pre nekoliko dana proslavilo je dvadeset godina rada. Na proslavi održanoj prošlog petka beogradskom hotelu Hajat Ridžensi, okupile su se brojne zvanice iz vinskog i rakijskog sveta da proslave ovaj jubilej.
Proslava je bila povod i da se somelijeri podsete na istoriju i uspehe ovog udruženja koje dve decenije prati razvoj naše vinske scene. Za dvadeset godina SERSA je organizovala osam takmičenja za najboljeg somelijera Srbije i tri nacionalna takmičenja somelijera u poznavanju penušavih vina, a začetnik je i
Balkan Sommelier Challenge – takmičenja za najboljeg somelijera Balkana, koje se oba puta – 2018. i 2022. godine - održalo u Beogradu, i na kom su se okupili najbolji somelijeri 26 zemalja, ne samo balkanskih, već i mnogih evropskih. Organizovali su i
Takmičenje mladih somelijera Srbije 2021, koje je u osnovi nacionalno takmičenje za mlade do 30 godina, isključivo u poznavanju naših sorti vinove loze, naših vina, naše istorije i naše gastronomije.

Godine 2008. Udruženje somelijera postalo je punopravni član Međunarodnog udruženja somelijera - ASI i od tada je redovni učesnik skupštinskih zasedanja i takmičenja pod pokroviteljstvom ASI, kako na evropskom, tako i na svetskom nivou. SERSA je pružila podršku osnivanju Udruženja somelijera Vojvodine, Asocijacije somelijera Šumadije, Udruženja somelijera Zlatiborskog okruga i Udruženja somelijera jugoistočne Srbije.
Kroz 61 obuku za rang znanja Somelijer SERSA NIVO 3 prošlo preko 1500 polaznika, dok je kroz sve ostale vrste obuka prošlo više od 5000 osoba. Organizovano je 116 stručnih predavanja – masterklasova i radionica, raznih tema i pravaca, a inspiracija za teme najčešće su bila vina i rakije Srbije.
Već sledeće godine SERSA će imati novi veliki međunarodni izazov, kao domaćin
Takmičenja za najboljeg somelijera Evrope i Afrike, od 10. do 15. novembra 2024. godine u Beogradu. Udruženje somelijera Srbije priprema ovu veliku smotru znanja i veština, finih pića i gastronomije, na kojoj će se okupiti najbolji somelijeri iz 43 zemlje i boriti za titulu najboljeg somelijera Evrope i Afrike.