Početna»Novosti»Širaz: Sudar svetova u srpskim vinogradima
29.12.2021.Piše: Dušan Vranić

Širaz: Sudar svetova u srpskim vinogradima

Degustacija naših vina od sorte koja daje neka od najlepših crvenih vina na planeti

novost Širaz sudar svetova u srpskim vinogradima vinski magazin vino fino
Dušan Vranić, somelijer sa bogatim međunarodnim iskustvom koji se više od decenije kalio u nekim od najboljih restorana Njujorka i Filadelfije, za Vino & Fino piše komparativne recenzije vina koja su ga iznenadila kvalitetom ili zainteresovala bogatom teroarskom i autorskom pričom. U svom novom tekstu, Vranić je svoju kritičku oštricu isprobao na domaćem širazu.

Piše: Dušan Vranić

Njegovo očaravajuće veličanstvo širaz (shiraz) ili sira (syrah), neodoljivi kralj začinskih aroma, oštar, direktan i neukrotiv, daje neka od najlepših crvenih vina sveta, rame uz rame sa bordovskim crnim sortama. Setimo se samo La La vina čuvenog Guigala iz severne Rone, preko maestralnih Cayuse vina iz države Vašington, egzotično korpuletnog Sine Qua Non iz centralne obale USA pa sve do legendarnog vina Grange vinarije Penfolds iz južne Australije. Inspirisan sortom prema kojom nikad nisam ravnodušan, odlučio sam da recenziju posvetim srpskom širazu i podelim utiske o tome gde smo i u kom pravcu idemo.

BELA KULA SHIRAZ 2020
VINARIJA BELA KULA

Vino ljubičasto crvene boje i srednje viskoznosti. Na nosu je srednjeg intenziteta, i daje sortne arome poput crnih kalamata maslina, sladića, zelenog bibera, zrele višnje i tople zemlje. Srednjeg tela, umerenih tanina i alkohola sa dosta vibrantnim kiselinama. Preovladava igra između svežeg plavog i crvenog voća poput divlje borovnice i aronije, višnje, brusnice i crne ribizle. Tu ima i sekundarnih aroma ljubičica, zelenog bibera, kalamata maslina, sušene žalfije i origana sa nešto slankastih primesa i šumskog poda.

Ovo je širaz bez "odela" (čitaj: bez uticaja hrasta) i mišljenja sam da bi mu malo odležavanja u drvetu prijalo. Potpuno je nepretenciozno, mlado i sveže vino, bez većih evolutivnih ambicija, kreirano za svakodnevno uživanje, ali koje istovremeno ispoljava svu svoju sortnost. Ovo je širaz naglašene svežine, veoma različit od drugih vina ove sorte sa većim uticajima hrasta i višeg alkohola.

Ocena: 86/100
Cena: 1000 din

SHIRAZ 2019
VINARIJA TODOROVIĆ, KNJAŽEVAC
Vino srednjeg inteziteta sa bombonasto - slatkastim aromama kamfora, maline, trešnje, sladića i negro bombona. Srednjeg je tela, umerenog alkohola i kiselina i pomalo ćoškastih tanina. Na nepcima nudi zrelo crveno voća poput maline, trešnje i višnje i nešto začinskog uticaja bibera i karanfilića. Ovo vino posustaje u borbi za sortni identitet, koji se gubi u sveprisutnim kandirano-voćnim i slatkastim aromoma. Srednje je duge završnice sa prijatnim uticajem hrasta, ali i dodirom fenolne gorčine na kraju.

Ocena: 82/100
Cena: 1465 din

STIFLERS MOM SHIRAZ 2017
VINARIJA ERDEVIK, FRUŠKA GORA
Vino duboke garnet crvene boje. Jačeg inteziteta na nosu sa veoma prijatnim uticajem barika koji nosi miris madagaskar vanile, cimeta, zrele trešnje, cvekle i nešto dimljenog mesa sa malo začinske primese sešuanskog bibera. Na nosu puno, sočno i veoma obećavajuće.

Vino je punog tela, sa mnogo zrelog voća poput trešnje i šjiive, uz čokoladno - vanilaste primese poput pralina. Pune je strukture i fine svilenkaste završnice. Vino zaista puca od zrelog voća i sortnosti, svakako nije banalno prezrelo, ali istovremeno ne mogu se oteti utisku koji ostavlja nešto viši alkohol koji ovo vino stislki vodi ka širazima iz osunčane Barose. Iako je 2017. bila veoma topla berba, uprkos grejanju na nepcima, ovo vino je sačuvalo dobru sortnost, voćnost kao i osvežavajuće kiseline. Vino koje će lepo odležavati još koju godinu.

Ocena: 89+/100
Cena: 3220 din

BIFORA 2017
VINARIJA JANKO, SMEDEREVO
Vino tamne garnet boje, ljubičastih ivica sa aromama srednjeg inteziteta na nosu. Preovladavaju kupine, crni biber, kalamata masline sa nešto dimljenih i animalnih nijansi i nežnim dodirom vanile u pozadini.

Punog i zaokruženog tela, nudi puno zrelog i sočnog voća poput šljive, borovnice i trešnje sa dodirom karanfilića, zelenog bibera, kao i mlečne čokolade. U strukturi ima malo jačih tanina, osvezavajućih kiselina i nešto većeg uticaja alkohola koji pomalo greje ovo darežljivo vino. Dobar primer dobrog širaza, punog i sočnog, naglašeno voćnog karaktera, sasvim u stilu Barose ili Walla Walla regije.

Ocena: 88/90
Cena: 2690 din

SHIRAZ RESERVE 2017
VINARIJA TRIVANOVIĆ, FRUŠKA GORA
Vino crvene rubin boje sa ljubičastim tonovima, na nosu veoma darežljivo sa sortnim aromama sveže višnje, brusnice i nara, kao i dodirom ljubičice, crnog bibera, presnog mesa i pržene kafe. Izuzetno harmonične strukture, veoma svedeno i u odličnom balansu. Nudi puno svežeg crvenog voća gde dominiraju višnja i brusnica, na šta se nadovezuju sečuanski biber, anis i karanfilić, te sušeni origano sa nešto aroma presnog mesa, štavljene kože, tople zemlje sa finišom koji priziva kafu i tamnu čokoladu sa svežim višnjama. Ovo vino zavodljivog začinskog karaktera zaista uživa u svojoj punoj sortnosti. Na momenat me je odvelo u Crozes Hermitage ili Saint Joseph, apelacije severne Rone. Iako mu na etiketi stoji shiraz, a ne syrah, ovo je vino koje se stilski vratilo svojim korenima. Odlican odnos cene i kvaliteta za ovaj sjajni sira!


Ocena: 91/100
Cena: 1140 din