Početna»Novosti»Sirevi Balkana na okupu u Mikser hausu
07.10.2016.

Sirevi Balkana na okupu u Mikser hausu

Oko četrdeset proizvođača dolazi na četvrti "Balkan Cheese Festival", na kome je uvedena važna novina u vidu zemlje počasnog gosta. Ovog puta to je Švajcarska

novost sirevi balkana na okupu u mikser hausu vinski magazin vino fino
Predstojećeg vikenda, 8. i 9. oktobra, u Mikser hausu u Beogradu biće održana četvrta po redu izložba autohtonih sireva Balkana, „Balkan Cheese Festival“. Na festivalu će biti predstavljeno više od stotinu sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije...

Posetioci će, najavljuju organizatori, moći da probaju retke i neobične vrste sireva i uživaju u uparivanju sireva sa vrhunskim vinima i delikatesima. Učešće su potvrdili proizvođači halumija, kozjeg sira sa plesnima, proizvođači sira i manastirskog vina iz Visokih Dečana i mnogi drugi.

Ove godine, od propratnih programa najznačajnije će biti kulinarske radionice sa sirevima u organizaciji Asocijacije autentičnih hedonista.

Svečano otvaranje festivala u subotu obeležiće u 11 časova posluživanje čuvenog topljenog švajcarskog sira raclette u organizaciji Ambasade Švajcarske u Srbiji. Ovo dešavanje odvija se u skladu sa programskog novinom festivala - da se jedna zemlja predstavlja na nivou počasnog gosta i uz saradnju sa njenom diplomatskom misijom u Srbiji.

Organizatori najavljuju izvanredan program:

- Ovog puta imamo četrdeset izlagača, a pored novine u vidu zemlje-gosta koja se predstavlja na otvaranju, imaćemo i sladolede i kolače od sira. Dakle, ne sa sirom, mada će biti i toga, već sladolede i kolače u kojima je sir glavni sastojak - govori organizator Srba Jovanović.

Posetioce će dočekati i polutvrdi punomasni kozji sir dimljen prirodnom aromom tečnog dima, svrlјiški belmuž – pastirski specijalitet od mladog sira i brašna, punomasni tvrdi i ekstra tvrdi sirevi sa ruzmarinom, lavandom, žalfijom, anisom i tartufima, кozji polutvrdi sir sa dodacima borovnice, crnih tartufa, mirođije, sremuša, zelenog bibera, sir rolovan sa čokoladom, višnjom, belom čokoladom...

Gosti će moći da degustiraju i jedinstvene proizvode: premijum pekmeze, sladolede od gorgonzole, parmezana, krem sira sa šumskim voćem, kozjeg sira, urde sa kitnikezom i orasima, kolače sa sirom i pesto od organskog bosiljka i paradajza.

U nedelju u 18 časova biće proglašeni sirevi pobednici festivala prema glasovima posetilaca. Prošle godine pobedio je livanjski sir.

Radno vreme „Balkan Cheese Festivala“ je od 10:00 do 20:00 časova u subotu i nedelju, a cena jednodnevne ulaznice je 250 dinara.