Početna»Novosti»Skoplje će biti domaćin jubilarnog, 10. BIWC-a
24.09.2020.

Skoplje će biti domaćin jubilarnog, 10. BIWC-a

Takmičenje Balkans International Wine Competition sledeće godine gostuje u prestonici Severne Makedonije

novost skoplje će biti domaćin jubilarnog 10 biwc-a vinski magazin vino fino
Na ovogodišnjem velikom vinskom susretu Balkans International Wine Competition, održanom u Beogradu i Sofiji, saopštena je odluka da sledeći domaćin takmičarskog dela smotre bude prestonica Severne Makedonije.

Ovogodišnje, deveto po redu ocenjivanje BIWC održano je u Beogradu od 9-11 septembra, i na njemu su predstavljena i nagrađena vina sa Balkanskog poluostrva, kao i centralne i istočne Evrope i regiona Crnog mora. Nakon toga, održan je, u Sofiji, i vinski festival ispred Nacionalne palate kulture u Sofiji, na kome se okupilo sto vinarija, a predstavljena su i pobednička vina sa beogradskog dela susreta. U skladu sa novouvedenim pravilom rotacije gradova-domaćina takmičarskog dela BIWC, sledeće godine će Skoplje imati privilegiju da ugosti ocenjivanje. U skladu sa tim, Elena Mladenovska – Jelenković, direktorka udruženja "Vina iz Makedonije” zvanično je preuzela organizatorsku palicu smotre.

Kako je navedeno u saopštenju udruženja, Elena Mladenovska-Jelenković istakla je da je peta najznačajnija regija u svetu po proizvodnji vina i dodala:

- Ovo je naša šansa da pokažemo koliki nam je potencijal i verujemo da ćemo biti dobri domaćini. Održavanje ovog takmičenja pokazaće da je moguća zajednička izgradnja balkanskog brenda kao i saradnja između zemalja. Potrebno je da nastavimo sa osvajanjem stranog tržišta i promocijom balkanskih vina - rekla je.

Od 2012. do danas takmičarski deo festivala beleži stalan rast poslatih uzoraka, što je odličan pokazatelj za smotru sa sve ozbiljnijim položajem na globalnoj vinskoj mapi. Ove godine vina iz Srbije požnjela su veliki uspeh na BIWC, osvojivši čak osam duplih zlata i 36 zlatnih medalja.

Povezani unosi