Početna»Novosti»Slavonci proslavili početak nove vinske godine
22.01.2017.Nenad Kostić

Slavonci proslavili početak nove vinske godine

Tradicionalnom manifestacijom Feričanačko vince obeležava se dan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara. Među zvanicama vinarije Feravino bila je i grupa ugostitelja, somelijera i vinskih blogera i novinara iz Srbije

novost slavonci proslavili početak nove vinske godine vinski magazin vino fino

U vinogradima hrvatske vinarije Feravino, na Božilovcu kraj mesta Feričanci, u petak je održana tradicionalna manifestacija Feričanačko vince, kojom se obeležava dan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara. Ova smotra označava početak rezidbe u vinogradima.

Prvu rezidbu su u jutarnjim satima predvodili predsednik uprave Nexe grupe Ivan Jergović i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić. Održano je i tradicionalno takmičenje u rezidbi vinove loze u kome je pobedila Lenka Dragić iz Makloševca.

Među gostima su bili i prijatelji kompanije Feravino iz Srbije, ugostitelji, somelijeri i vinski novinari, kojima je nakon puta kroz Srem i Slavoniju priređena prava slavonska dobrodošlica uz degustaciju vina, uz naravno nezaobilazni kulen iz tog kraja.



Gostima su, uz početno "zagrevanje" uz čašu rozea posluženog na bleštavo belom snegu ispred vinarije, predstavljena tri vina iz premijum linije Miraz, i to graševina, svakako glavni adut Feravina, kao i širaz i frankovka. Degustaciju je pratio i obilazak podruma Feravina, a domaćica ovog dela posete bila je Dženi Simić iz marketinga ove vinarije. Ona je rekla da je podrum Feravina vrlo malo adaptiran u odnosu na zatečeno stanje:

- Peskirali smo zidove, malo se poigrali sa svetlom i to je to - navela je Dženi Simić.

Direktor prodaje i marketinga Feravina Luka Vrga rekao je da ova slavonska vinarija ima velike ambicije:

- Zahvaljujući izuzetnom trudu stručnjaka iz Feravina, kao i trudu marljivih berača čije su ruke prikupile tone i tone vrhunskog grožđa, Feravino je osvojilo niz nagrada na domaćim i svetskim ocenjivanjima vina, postavši prepoznatljivo od Londona do Njujorka – rekao je.



Veselje po ciči zimi nastavljeno je i na otvorenom i u velikoj šatri. Napolju se pekao vo i pravila tradicionalna "kotlovina", jelo od mesa i povrća koje se sprema u plitkim otvorenim sudovima. Gosti su mogli da i sami peku kobasice na velikim vatrama. U šatri je do večernjih časova oko hiljadu gostiju, uz neograničeno točenje graševine i frankovke, zabavljao veliki broj muzičara, od interpretatora vedrih i često lascivnih "bećaraca" do izvođača savremene pop muzike.