Početna»Novosti»Slepa degustacija vina je detektivski posao
23.02.2020.

Slepa degustacija vina je detektivski posao

Najbolji somelijer na svetu Mark Almert podelio je izvanredne savete za one koji žele da se okušaju u identifikaciji vina

novost slepa degustacija vina je detektivski posao vinski magazin vino fino
foto: ASI / Jean Bernard

Nemački somelijer Mark Almert, koji trenutno nosi titulu najboljeg somelijera na svetu koju je stekao prošle godine na takmičenju The World's Best Sommelier, nedavno je na sajmu Vinexpo u Parizu ponudio zlata vredne savete za one koji žele da se okušaju u slepoj degustaciji vina. On je na ovom velikom vinskom skupu rekao da veština slepog degustiranja zahteva mnogo skromnosti budući da se u njoj degustator oslanja isključivo na sopstvena znanja.

- Ovo podrazumeva da morate da učite bez prestanka, da morate da putujete i srećete se sa vinarima. A kada dođe do degustacije, vi ćete možda pokušati da pogodite koje je vino pred vama. I to je siguran način da pogrešite! Najbolji način da priđete degustaciji je da razmišljate o svemu što to vino ne može da bude - rekao je Almert, objasnivši da je ovo zapravo detektivski posao u kome ne sme biti prečica.

- Kako biste izbegli da zaboravite nešto, naročito pod stresom, trebalo bi da svaki put prolazite kroz potpuno isti sled analize. Važno je da se degustacija počne gledanjem boje, odsjaja, viskoznosti, a potom preći na arome, njihov intenzitet i način na koji se menjaju. Nakon toga - ukus. Kiseline, toppina, struktura, završnica - rekao je Almert.

Preciznost u organoleptičkom opisivanju mora biti važan deo vaše rutine, rekao je Almert, i dodao da opisi kao što su "herbalno" ili "voćno" ne dolaze u obzir i da se mora ići na manje sastavne delove.

- Ljudi misle da je čudno kada opisujem aromu "sveže sečenih zelenih jabuka". A ja savetujem - pomirišite što više voća i cveća, u različitim fazama zrelosti, kako biste postali osetljiviji na nijanse - rekao je najbolji somelijer na svetu.

Almert (29) prošlog marta u Antverpenu je postao najbolji somelijer na svetu nakon uzbudljivog finala na kome je za vicešampiona proglašena Nina Hejgard Jansen iz Danske, a treće mesto osvojio je čuveni Letonac Raimonds Tomsons. Almert radi kao glavni somelijer u restoranu Baur au Lac u Cirihu.

Povezani unosi