Početna»Novosti»Snima se treći deo čuvenog dokumentarca 'Somm'!
28.03.2018.

Snima se treći deo čuvenog dokumentarca 'Somm'!

U novom filmu pojaviće se megazvezde vinskog sveta Stiven Sparijer i Džensis Robinson MW, a govoriće o istorijskom nadmetanju američkih i francuskih vina održanom 1976. godine

novost snima se treći deo čuvenog dokumentarca somm vinski magazin vino fino
U toku je snimanje trećeg filma iz sada već čuvenog dokumentarnog serijala Somm, koji govori o radu vrhunskih somelijera i drugih vinskih stručnjaka. I treći film režiraće Džejson Vajz, koji kaže da će ovaj dokumentarac biti najbolji i najambiciozniji deo trilogije.

- Nema nikakve sumnje da je ovo najbolja postava do sada, pa puta hiljadu - rekao je Vajz i najavio da će se u filmu pojaviti neka od najpoznatijih imena iz sveta vinske kritike, kao što su Stiven Sparijer, urednik Dekantera, potom legendarni vinski ekspert Džensis Robinson MW i nosilac titule Master Sommelier, Fred Dejm.

Prvi film govorio je o pripremama za ispit za titulu Master Sommelier . Drugi, Somm: Into the Bottle, govorio je o raznim aspektima stvaranja i prodaje vina, od vremenskih prilika, preko ratova koji imaju snažan uticaj na vinsku industriju, do ocena kritičara. Treći će se, najavjuje režiser, baviti i čuvenim "Suđenjem u Parizu" . Pojam "Judgement of Paris" je u ovom kontekstu neprevodiva igra reči koja se odnosi na Parisa iz grčke mitologije koji je sudio o lepoti Atine, Here i Afrodite, i na kraju za najlepšu ženu na svetu proglasio Helenu, što je dovelo do Trojanskog rata, i na legendarni vinski događaj u Parizu iz 1976. godine, kada je Stiven Sparijer organizovao nadmetanje francuskih i američkih vina. Rezultati su i prava "jabuka razdora" među kritičarima, sve do današnjih dana: kalifornijski kaberneni su na slepom testiranju potukli francuska vina, što je izazvalo šok u vinskom svetu.

- Nije tajna da ćemo se baviti suđenjem u Parizu, ali na način na koji to niko do sada nije uradio - rekao je Džejson Vajz i najavio da će film izazvati kontroverze:

- Ako nas film ne uvali u nevolje, niko ga neće ni gledati - rekao je.

Premijera filma očekuje se krajem ove godine.