Početna»Novosti»Sofija - balkanska vinska metropola!
05.06.2019.

Sofija - balkanska vinska metropola!

U glavnom gradu Bugarske počelo je nadmetanje Balkans International Wine Competition

novost sofija - balkanska vinska metropola vinski magazin vino fino
U Sofiji je u toku jedan od najvećih vinskih događaja u regionu, Balkans International Wine Competition and Festival! Više od 800 vina iz svih trinaest zemalja Balkana do 9. juna učestvuje na dešavanju koje se odigrava u Sofiji pod vedrim nebom, neposredno pored Nacionalne palate kulture.

Na konferenciji za štampu održanoj neposredno pred početak BIWCF-a organizatori su izjavili da su se za učešće na festivalu sledeće godine prijavile i daleke zemlje kao što su Australija, Čile i Japan.

Za naše vinare, koji na ovom događaju već tradicionalno odnose veliki broj medalja, najvažniji deo manifestacije svakako je takmičenje koje je poččelo danas i trajaće do 7. juna, a na kome će međunarodni žiri u okviru koga učestvuje i četiri nosioca titule Master of Wine odabrati najbolja vina Balkana. Pobednička vina biće proglašena u petak uveče na gala večeri u hotelu Hilton.

- Ove godine imamo rekordni broj učesnika koji se nadmeću za naš Veliki trofej. A sajam vina koji će se odigrati kasnije je teži deo događaja, ali onaj u kome ćemo najviše uživati: sajam pod vedrim nebom biće mnogo vibrantniji i radosniji nego prethodnih godina - najavio je predsednik žirija BIWCF Konstantin Lazarakis, prvi nosilac titule Master of Wine koji dolazi sa Balkana.

Posetioci sajma vina moći će da probaju više od 1.000 vina sa Balkana i iz celog sveta, a među gostima će biti i uvoznici i distributeri iz SAD, Kine, Skandinavije, Belgije, Holandije..

- Ovo znači da je Sofija postala veoma zanimljiva destinacija za izlagače i turiste. Za trgovce vinom ovaj festival je mesto na kome obogaćuju svoj portfolio zanimljivim vinima od lokalnih i međunarodnih sorti - rekla je direktor festivala Galina Niforu. Ona je rekla i da je ovo događaj u kome može uživati cela porodica, jer u "vinskom gradu" u srcu Sofije postoji i specijalan kutak za decu stariju od tri godine u kome roditelji mogu ostaviti svoje mališane tokom posete sajmu.

Odmah posle ceremonije dodele nagrada u petak uveče, na našem sajtu biće dostupni rezultati najvažnijeg balkanskog vinskog nadmetanja.