Početna»Novosti»Somelijer Ivan Nikolić je PRVAK Srbije!
19.07.2020.

Somelijer Ivan Nikolić je PRVAK Srbije!

​Finale 8. takmičenja za najboljeg somelijera Srbije 2020 održano je bez publike, a takmičari su zadatke obavljali u maskama. Novi šampion je beogradski somelijer i iskusni takmičar Ivan Nikolić

novost somelijer ivan nikolić je prvak srbije vinski magazin vino fino
Somelijer iz Beograda Ivan Nikolić pobednik je 8. takmičenja za najboljeg somelijera Srbije (Serbian Sommelier Competition 2020), održanog u nedeljeu, 19. jula, pod sasvim posebnim okolnostima: bez publike i uz brižljivo pridržavanje epidemioloških mera. U finalu su se takmičili i Dragiša Damljanović i Aleksandar Popov, a sva trojica pokazala su veliko samopouzdanje i odlično poznavanje svih elemenata somelijerske veštine.

Ukupno se takmičilo sedmoro somelijera, a celokupno takmičenje održano je u hotelu Hajat u Beogradu. Takmičari su svoje zadatke obavljali u maskama, pa Ivan Nikolić kaže za Vino & Fino da ovakav format takmičenja nije bio lak za njega:

- Generalno mi je bilo dosta teže u početku, jer su ukus i miris osnova somelijerskog rada. Posle sam se navikao. Takođe, nije lako kada u sali nema nikog da vas bodri i da vam "drži strah".

Takmičarski zadaci u finalu bili su podeljeni na servis aperitiva, dekantiranje vina, uparivanje vina sa hranom, prepoznavanje oblika cigara, prepoznavanje grešaka na vinskoj karti, služenje šampanjca iz magnum boce i prepoznavanje slika. Nikolić kaže da je ove godine postojao vrlo težak element u takmičenju: simuliran je ambijent prepunog restorana, i zadaci su se smenjivali bez pauze, kao na pokretnoj traci.

- Meni je, ipak, polufinale bilo teže od finala, jer u polufinalu uvek osećam veliki pritisak da uđem u finale, dok sam u finalu "svoj na svome" i mirniji sam. Još uvek nisam sasvim svestan svog dostignuća i činjenice da sada imam titulu najboljeg somelijera u zemlji. To će nastupiti tek sutra - govori Nikolić, koji kaže i da će proslava titule uslediti nešto kasnije:

- To će se odigrati u neko bolje vreme, a sada je najvažnije da se čuva zdravlje - poručuje Nikolić, pobednik osmog izdanja najvažnijeg somelijerskog nadmetanja u Srbiji, koje se tradicionalno održava u organizaciji Udruženja somelijera Srbije SERSA, i po strogim pravilima Međunarodne asocijacije somelijera ASI.