Početna»Novosti»Somelijeri iz cele Evrope nadmetaće se u Beogradu
18.11.2020.

Somelijeri iz cele Evrope nadmetaće se u Beogradu

Evropsko prvenstvo somelijera biće održano u Srbiji 2023. ili 2024. godine, u organizaciji udruženja SERSA

novost somelijeri iz cele evrope nadmetaće se u beogradu vinski magazin vino fino
Udruženje somelijera Srbije SERSA dobilo je organizaciju Evropskog prvenstva somelijera! Ova veoma lepa vest za SERSA i za Beograd u kome će se takmičenje održati ipak dolazi i sa jednom uslovnom klauzulom koja se odnosi na datum održavanja: od situacije sa pandemijom zavisi da li će takmičenje biti održano 2023. ili 2024. godine.

Dejan Živkoski, predsednik SERSA kaže za Vino & Fino da je udruženje na čijem je čelu više nego spremno da se uhvati u koštac sa ovim velikim zadatkom:

- Bićemo domaćini 2023. ili 2024. godine, što zavisi od situacije sa koronavirusom. Francuska bi 2022. trebalo da pravi Svetsko prvenstvo somelijera, pa kalendar prvenstava zavisi od toga. Što se nas tiče, mi možemo da pravimo prvenstvo već sledeće godine, jer smo veoma dobro pripremljeni.

Živkoski je rekao i da je Međunarodna asocijacija somelijera ASI lako donela odluku da baš Beograd bude domaćin prvenstva Evrope:

- Dobili smo veliku većinu glasova jer im se naša prezentacija najviše dopala. Pokazali smo gde je Srbija i gde je Beograd, grad koji je veoma lako dostupan iz evropskih metropola iz kojih dolaze takmičari. Ukazali smo na to da nas podržavaju 23 vinarije i 3 destilerije, i da očekujemo i podršku Ministarstva poljoprivrede. I naravno tu je i hotel Hajat na čiju punu podršku uvek možemo da računamo. Takođe, imamo i dovoljno somelijera koji mogu da učestvuju u organizaciji takmičenja, ali, da bi se više družili, odlučili smo da pozovemo somelijere iz sveta da nam pomognu.. Naših će biti 51 procenata, a iz sveta 49 procenata. Tako ćemo graditi ambasadore naše vinske kulture - rekao je Dejan Živkoski.