Početna»Novosti»Sprečite demenciju pomoću jedne čaše vina dnevno!
02.08.2018.

Sprečite demenciju pomoću jedne čaše vina dnevno!

Studija duga čak 23 godine utvrdila je jasnu statističku vezu između apstinencije od alkohola i gubitka kognitivnih sposobnosti u zrelom dobu

novost sprečite demenciju pomoću jedne čaše vina dnevno vinski magazin vino fino
U novoj studiji koja se bavi efektima alkohola na zdravlje uočena je veza između apstinencije od alkohola i demencije. Kako prenosi sajt Drinks Business, zaključak studije koju su sproveli Univerzitetski koledž iz Londona i Francuski zdravstveni institut jeste da potpuno apstiniranje od alkohola u srednjem životnom ukazuje na veći rizik od demencije u poznom dobu života.

Studija je trajala čitave 23 godine a sprovedena je na 9.087 učesnika. Ljudi iz ove grupe koji su pili između jedne i četrnaest jedinica alkohola nedeljno, što je granica koja se uobičajeno vezuje za početak alkoholizma, imali su 45% manje šansi za obolevanje od demencije od onih koji su se u potpunosti uzdržavali od alkohola. Studija je pokazala i da je neumereno uživanje alkohola još opasnije od apstinencije - šansa za demenciju se progresivno povećava posle svake čaše iznad limita od 14 jedinica (jedna jedinica predstavlja malo žestoko piće, nešto manje od jednog decilitra vina ili 250ml piva).

- U studiji smo pokazali da dugotrajno uzdržavanje od alkohola i njegova prekomerna konzumacija povećavaju rizik od demencije - naveli su istraživači.

Britansko Udruženje nezavisnih pivara najavilo je da će iskoristiti ove nalaze kako bi ohrabrilo zakonodavce da smanje porez na prodaju piva i zaštite britanski pab kao vitalnu nacionalnu instituciju. Vinari se još nisu oglasili o ovim rezultatima koji potvrđuju većinu popularnih predstava o koristi od umerene konzumacije alkohola.