Početna»Novosti»Srbija je dobila svoje prve Mišlenove zvezde!
17.12.2024.

Srbija je dobila svoje prve Mišlenove zvezde!

Restoran Fleur de Sel i Langouste osvojii su sudije najčuvenijeg vodiča na planeti

novost srbija je dobila svoje prve mišlenove zvezde vinski magazin vino fino
Konačno se i to desilo! Prve Mišlenove zvezde zasijale su u Srbiji! Restoran Fleur de Sel u Novom Slankamenu i Langouste u Beogradu osvojili su po jednu Mišlenovu zvezdu, u četvrtoj godini od kada je najčuveniji gastronomski vodič ušao na tržište naše zemlje. Srbija je tako dobila potvrdu da je postala turistička destinacija u koju se, pored ostalog, dolazi iz zbog gastronomije.


Nikola Stojaković, Fleur de Sel

Na čelu Fleur de Sel-a nalazi se izvanredni Nikola Stojaković, šef sa impozantnom inostranom karijerom upravo u restoranima u Parizu ovenčanim Mišlenovim zvezdama, a koji se pre nešto više od dve godine vratio u Srbiju, kako je tada rekao, da sačeka svoju prvu zvezdicu. On je precizan i tačan, beskrajno talentovan i kreativan, a njegova autorska kuhinja u srcu Srema uzdigla je srpsku gastronomiju na poseban nivo. Karijeru je započeo kao šegrt u kuhinji cenjenog Erika Brifarda u Parizu, a dalje iskustvo sticao u restoranima najvišeg svetskog ranga.

U prvoj izjavi za Vino & Fino, Nikola Stojaković ne krije oduševljenje zbog ovog istorijskog dana za srpsko ugostiteljstvo:

- Hvala na zvezdici! Rad i trud su se isplatili. Presrećni smo kao tim. Zahvaljujemo se svima koji su verovali u nas od prvog dana. Idemo dalje, za drugog Mišlena sledeće godine!


Marko Đerić, restoran Langouste

Na čelu restorana Langouste je mladi šef Marko Đerić, koji je doživeo meteorski uspeh u karijeri i svojim tehnički savršenim i inovativnim jelima privukao pažnju Mišlenovih sudija. Uvek spreman na žrtvu u kuhinji, ambiciozan i maštovit, bavio se kuvanjem u najpoznatijim restoranima sveta, od Piazze Duomo u Albi do Geraniuma u Kopenhagenu.

Osim prve zvezde u Srbiji koju je osvojio restoran Fleur de Sel iz Novog Slankamena, Mišlenov vodič, nakon prva tri izdanja za Beograd, od ove godine obuhvata i restorane u celoj Srbiji. Restoran GIG se ove godine pridružio listi Mišlenovih preporuka.

MIŠLENOVE ZVEZDE

Fleur de Sel
Langouste

MIŠLENOVE PREPORUKE

Bela Reka
Comunale Caffè e Cucina
Ebisu
Enso
GiG
Gušti mora
Homa
Klub Književnika by Branko Kisić
L'Adresse
Legat 1903
Magellan
Metropolitan
Mezestoran Dvorište
Na Ćošku
Pinòt
Salon 1905
SkyLounge
The Square
The Twenty Two

BIB GOURMAND

Iva New Balkan Cuisine
Istok

NAJBOLJI RESTORANI U SRBIJI U OPISU MIŠLENOVIH SUDIJA

Fleur de Sel



Vredi putovati oko 60 kilometara od centra Beograda da biste stigli do ovog fascinantnog objekta koji nudi vrhunsku kuhinju i odlična vina. Restoran se nalazi unutar vinarije Atelje Vina Šapat i okružen je sa 12 hektara vinove loze zasađene crnim sortama merlo, frankovka, kaberne sovinjon i teroldego, kao i belim sortama šardone, muskat i sovinjon blan. Soba za ručavanje je elegantnog, klasičnog i savremenog stila, sa velikim prozorima koji omogućavaju gostima da uživaju u širokim pogledima na mirni Dunav, vinograde i bujnu prirodu oko njih. Ovde talentovani kuvar Nikola Stojaković nudi kuhinju inspirisanu srpskom tradicijom i lokalnim sastojcima, dodajući svoju ličnu kreativnost koja je pod uticajem dugogodišnjeg rada u inostranstvu. Gosti mogu birati između a la carte stila ili tri menija za degustaciju – posebno preporučujemo zanimljiv meni Od Dunava do Jadrana koji sadrži izbor slatkovodnih i morskih riba. Ako tražite kulinarsko iskustvo koje vas približava kuhinji gde možete posmatrati kuvara na delu, onda izaberite opciju stola šefa kuhinje. Na kraju, vinska karta sadrži 500 raznovrsnih etiketa sa pravim međunarodnim fokusom, iako je naša očigledna preporuka da probate vina proizvedena od strane same vinarije, i da vas vode strast i stručnost somelijera Dušana Vranića.

Langouste



Smešten na ivici istorijskog centra grada, ovaj restoran se može pohvaliti velikim prozorima koji nude pogled na reku Savu i moderniji deo grada. Na čelu kuhinje je Marko Đerić, mladi i strastveni kuvar koji se vratio u Beograd nakon što je radio u različitim restoranima širom Evrope. Njegova kuhinja se fokusira na srpske recepte i sastojke koje reinterpretira sa maštovitim i savremenim dodacima pod uticajem Francuske i Italije. Postoje tri degustaciona menija – dve opcije od pet sledova (mesna i riblja) i "Langouste" u osam sledova koji uključuje najbolje iz druga dva menija. Deo povrća potiče iz biodinamičkog vrta na periferiji Beograda.