Početna»Novosti»Francuska medalja za vino iz Erdevika
10.07.2017.

Francuska medalja za vino iz Erdevika

Šardone vinarije Erdevik osvojio srebrnu medalju na prestižnom takmičenju Citadelles du Vin, u kategoriji vina u cenovnom opsegu od 12 do 20 evra

novost francuska medalja za vino iz erdevika vinski magazin vino fino

Vino Omnibus Lector 2015 vinarije Erdevik osvojilo je srebrnu medalju za vina u kategoriji od 12 do 20 evra na prestižnom francuskom vinskom takmičenju Citadelles du Vin!

Ovo je prvi put da u datoj kategoriji vino iz Srbije osvoji tako veliko priznanje. Inače, Citadelles du Vin ocenjivanje se organizuje po pravilima i nadzorom Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV) i nalazi se na VINOFED spisku 12 najvažnijih vinskih takmičenja na svetu!

Ramazi Inaišvili, menadžer prodaje u vinariji Erdevik, kaže za Vino & Fino da je ceo njihov tim oduševljen priznanjem:

- Ova nagrada nam znači puno jer je to naše prvo međunarodno priznanje. To znak da smo na pravom putu, da smo pogodili pravac onoga što se sada u Evropi pije, kao i da smo postupili ispravno kada smo konkurisali u toj cenovnoj kategoriji - kaže Inaišvili i dodaje da se sada u Evropi traže baš takvi šardonei:

- U njemu smo jako pazili na uticaj drveta. Odležavao je pola godine u baricima od 500 litara. Mislim da smo postigli balans između svežine šardonea i zaobljenosti koju daje plemenita hrastovina. Uložili smo puno truda u to vino i sada vidimo njegov veliki potencijal i perspektivu da u narednim godinama pruži još više. Ovo vino će u naredne dve - tri godine biti na vrhuncu, lepo sazreva u boci i preporučujemo ljudima da ga čuvaju jer će samo dobijati na kvalitetu - rekao je Inaišvili.

Svake godine u maju više od 50 vrhunskih profesionalnih degustatora iz celog sveta okuplja se u gradiću Burgu, nedaleko od Bordoa, kako bi između 1.200 uzoraka vina, koliko im u proseku stigne svake godine, odabrali najbolja. Ove godine je na Citatelles du Vin pristiglo je 1359 uzoraka iz 36 država. Vina je ocenjivalo 54 degustatora organizovanih u 9 komisija.

Omnibus Lector 2015 je vino od šardonea, odležalo u novim hrastovim bačvama, intenzivnih aroma tropskog voća uz naznaku vanile i biskvita, koje se odlično slaže sa širokim spektrom hrane, kao i većina raskošnih, punih i karakternih vina. Probajte ga sa škampima u sosu od limunove trave, sen - žak školjkama, hladnom prasetinom ili ribom pečenom u soli. Za cenu od oko 1900 dinara na policama vinoteka, odlična je investicija za kolekciju i čuvanje od par godina, jer je sada tek na početku razvoja.