Početna»Novosti»Sremska vina dobila su sopstvenu apelaciju!
25.06.2019.

Sremska vina dobila su sopstvenu apelaciju!

Oznaka geografskog porekla za sada će moći da se štampa na etiketama 147 vina iz 34 vinarija Sremskog vinogradarskog rejona

novost sremska vina dobila su sopstvenu apelaciju vinski magazin vino fino
Sremsko vino od sada ima zaštičeno geografsko poreklo! Ova fantastična vest za sremske vinare stigla je u vidu odluke koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo na adresu Udruženja proizvođača grožđa i vina s oznakom geografskog porekla Srem – Fruška gora, a u kojoj stoji da vina proizvedena u okviru ove grupacije mogu da nose oznaku geografskog porekla za Sremski vinogradarski rejon. U pitanju su, za sada, 147 etiketa od 34 vinara, sa sledećom podelom: sedamnaest belih, suvih i polusuvih vina, sedam roze suvih i polusuvih vina, šesnaest crvenih suvih i polusuvih vina, jedno polusuvo slatko vino i dva penušava vina.

Značaj ove odluke veoma dobro je sumirao Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade i njen sekrerar za poljoprivredu i turizam. On je na konferenciji za medije Udruženja Srem - Fruška gora rekao da je ovo potvrda kvaliteta za koji su svi već znali, ali mu je nedostajala administrativna verifikacija:

- Dobijanje oznake geografskog porekla ima izuzetan značaj na same članice, učesnike ovog opsežnog poduhvata. To je administrativna potvrda kvaliteta i zaslužuju da ponesu ime podneblja kom pripadaju. Upravo ova odluka države - da kroz strogu, administrativnu proceduru potvrdi da 147 etiketa od 34 vinara dobije pravo da koristi i ističe geografsku oznaku porekla na svojim proizvodima potvrđuje nesumnjiv kvalitet. Vino sa Fruške gore je prepoznato i nagrađivano u Austriji, Engleskoj, Bugarskoj i širom naše države, i time je potvrđen kvalitet s kojim smo svi bili upoznati. Kao što je rečeno, uskoro ćemo pomoćiti i zajedničku klastersku proizvodnju vinskog penušavca po tradicionalnim metodama, kao što to čine Toskana ili Bordo - naveo je Đoković.

Donošenju odluke o zaštićenom geografskom poreklu prethodila je trogodišnja izrada Elaborata o proizvodnji vina s geografskim poreklom. Sekretar Udruženja Srem - Fruška gora Slobodan Spasovski ispričao je da je ovaj rad bio mukotrpan i vrlo kompleksan.

- Počeli smo od prikupljanja svih podataka o vinarijama, vinogradima i vinima, o klimi i zemljištu, sve što je bilo potrebno za predstavljanje specifičnosti rejona. U Elaboratu su sumirani podaci sa više od 2.000 stranica dokazne dokumentacije, te je nacrt elaborata poslat ministarstvu. Usledile su sugestije i primedbe, a potom i administrativna i terenska kontrola svega što smo mi naveli u dokumentaciji - to je bio izuzetno dug put i svako vino je prošlo kontrole stručnjaka. Dokument je, nakon javnog uvida koji je trajao dva meseca, konačno objavljen na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - pojasnio je Spasovski.

Gordan Bašić, predsednik Udruženja Srem - Fruška gora rekao je da je ovaj elaborat postao zvanična "lična karta" sremskog teroara:

- Uspeli smo u elaboratu da dokažemo da postoji uzročno-posledična veza između specifičnosti Sremskog rejona u pogledu klime i zemljišta, tradicije i znanja, s jedne strane, i kvaliteta grožđa i vina, s druge. Tako smo nastavili slavnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju Srema i Fruške gore, koja datira još od rimskog cara Probusa.

Nakon ove lepe vesti sledi još jedan logičan korak koji će takođe pratiti veliki posao: zaštita geografskog porekla za uže područje Fruške gore.