Početna»Novosti»Stigli su božole nuvo i mladi portugizer!
19.11.2020.

Stigli su božole nuvo i mladi portugizer!

Svetkovine mladih vina ove godine održavaju se onlajn i u Srbiji i u svetu

novost stigli su božole nuvo i mladi portugizer vinski magazin vino fino
Po tradiciji koja se iz Francuske proširila po celom svetu, i danas će, kao i svakog trećeg četvrtka u novembru, ljubitelji mladog vina proslaviti dolazak novog božolea, jednostavnog, vedrog vina koje simbolizuje početak sezone slavlja. Ove godine svet nema mnogo razloga za slavlje, ali će se mlado vino ipak piti, i kod nas i u svetu - danas na Dan božolea, a sutra na Dan mladog portugizera.

U vinoteke širom planete mladi božole ove godine stigao je izuzetno rano, iako će tek danas početi da se prodaje - vinari i trgovci morali su da se adaptiraju veoma teškoj godini za transport i pošiljke vina poslate su mnogo pre roka. Tradicionalne svetkovine i dočeci mladog vina ove godine će gotovo u potpunosti izostati, a ljubitelji novog božolea uglavnom će ga degustirati u kućnim uslovima.

I Dan mladog portugizera u Srbiji ove godine ima sasvim drugačiju formu. Tamburaši i veliko okupljanje i druženje uz mlado vino, zbog epidemiološke situacije izostaju, ali svakako ostaje mogućnost degustacije samog vina iz ovogodišnje berbe. Nije izostao ni tradicionalni konkurs za najlepšu pesmu o vinu, najstariji pesnički konkurs ove vrste u Srbiji, koji Mačkov podrum organizuje sa Srpskom čitaonicom iz Iriga. Vitez mladog portugizera će ove godine biti poznati pozorišni i televizijski glumac, Aleksandar Dunić.

I vinarija Vinum uključila se u obeležavanje dana mladog vina, sa sopstvenom etiketom vrlo nežnog vina od pino noara, iz ovogodišnje berbe.

- Pinole 2020 dobijen je od sorte pino noar tehnikom karbonske maceracije. Rubinove je boje, sa aromama crvenog voća i malina,nežnih tanina i laganih alkohola koji nagoveštavaju "dugometražni film". Preporuka je da se pije neumereno uz sve vrste mesa, po izboru - govori Milan Radović, komercijalista Vinuma, uz obaveštenje da je vino stiglo u naše vinoteke i da je spremno za uživanje tokom vikenda mladog vina.