22.01.2024.
Stiglo je bezalkoholno vino iz srca Bordoa
Etiketa Zero by Edmus prvo je vino ovog tipa nastalo u kući Chateau Edmus iz apelacije Sen-Emilion Gran Kru

foto: Chateau Edmus
Da li će u ovoj godini bezalkoholno vino prestati da bude kuriozitet? Već nekoliko godina množe se signali da su i tržište i proizvođači veoma ozbiljno shvatili trend pravljenja bezalkoholnih vina, o čemu svedoči čak i posebna celina na najvećem evropskom sajmu ProWein, a sada se pojavljuju i prve bezalkoholne etikete zaista ozbiljnog pedigrea. Ova zima, kako piše Vitisphere, donosi premijeru vina Zero by Edmus bordovske kuće Chateau Edmus u čijem je vlasništvu 1.7 hektara vinograda u apelaciji Sen-Emilion Gran Kru.
- Nemam problem sa prodajom niti sa viškovima grožđa – govori Loran David, prvi čovek kuće Chateau Edmus, dodajući da mu je namera da ponudi iskustvo konzumacije velikog vina nekome ko ne konzumira alkohol iz različitih razloga – religioznih, zdravstvenih i mnogih drugih.
- Mi vinari moramo da odgovorimo na zahtev tržišta za bezalkoholnim proizvodima – kaže David, koji je do vina Zero by Edmus došao tek nakon opsežne serije testova sprovedenih zajedno sa konsultantskom kućom Derenoncourt i agencijom B&S Tech koja se bavi razvojem tržišta dealkoholizovanih pića.
- Odlučili smo se za reverznu osmozu koja nam omogućava da u najvećoj mogućoj meri očuvamo aromu – navodi David, uz podatak da je trodnevni tehnološki postupak umanjio sadržinu alkohola na 0.2%.
Nakon smanjenja sadržine alkohoka, vinu je potrebno još rada da bi se arome vratile u balans, ističe Loran David, koji je u vino dodao mošt iz 2023. godine. Na ovaj način vinu su vraćene voćne arome i slast, a dodatak gumiarabike vratio mu je strukturu.
- Proces je kompleksan i zahteva neuobičajene enološke alate – kaže Džulijen Lavenu, čelnik kuće Derenoncourt.
- Dealkoholizacija dovodi do fundamentalne promene u vinu. Sve se mora vratiti u balans, kao kod raštimovanog instrumenta. Ovo naročito važi za crvena vina, jer smanjenje količine alkohola ističe kiselinu i tanine. Mnoga dealkoholizovana vina su defektna. Ne znam da li je ovo usled nedostatka kontrole procesa ili nestabilnosti završnog proozvoda, ili je samo bazno vino od početka loše, govori Lavenu koji kaže da se proces stvaranja dealkoholizovanih vina mora brižljivo planirati:
- Morate da razmišljate o takvom vinu još od vinograda. Morate da planirate da imate što manje intervencija, da zadržavate šećer u vinu da biste ga kasnije manje dodavali – govori jedan od pionira ove rastuće kategorije napitaka.