Početna»Novosti»Stiže mladi portugizer
16.11.2021.

Stiže mladi portugizer

Svatovac iz berbe 2021. biće prvi put degustiran 19. novembra, u Vinskoj ulici u Irigu

novost stiže mladi portugizer vinski magazin vino fino
Dan mladog portugizera, manifestacija posvećena vinu koje simbolizuje početak zimske sezone slavlja, po četrnaesti put održaće se u petak, 19. novembra u Vinskoj ulici u Irigu. Organizator je, ponovo, vinarija Mačkov podrum uz podršku opštine Irig.

Uz apel organizatora da svi posetioci poštuju aktuelne epidemiološke mere, ovaj događaj biće pre svega prilika da se degustira mlado vino, portugizer svatovac, iz berbe 2021. godine. Pored toga, posetioci će moći da degustiraju i druge gastronomske sremačke specijalitete. Posetoci će moći da uživaju i u bogatom zabavnom programu, čija će okosnica biti tamburaški orkestar Rumske lole. Direktorka Srpske Čitaonice u Irigu, Vera Novković proglasiće pobednike na konkursu za najlepšu pesmu o vinu. Profesorka srpskog jezika, dr Maja Plavšić, predstaviće zbornik sa najlepšim pesmama iz ovog konkursa Vino je pesma, pesma je vino. Biće proglašen i novi Vitez mladog portugizera a to će ove godine biti Srđan Dinčić, satiričar i komičar iz Sremske Mitrovice.

Po tradiciji se trećeg vikenda u novembru svečano otvaraju prve boce mladog božolea, i u ovom vinu se uživa na svim meridijanima, od Liona i Pariza, preko Toskane, Beča, Japana, do Njujorka i Bostona. Iz Mačkovog podruma poručuju da su želeli da i našim ljudima pruže priliku da se priključe ovom slavlju ali sa regionalnom vinskom notom, uspostavljajući Dan mladog portugizera, ili svatovca, vina koje je na Fruškoj gori tradicionalni pratilac veselih prilika u hladnim danima pozne jeseni i rane zime.