Početna»Novosti»Stiže mladi portugizer!
16.11.2022.

Stiže mladi portugizer!

Tradicionalni doček vina “svatovca” biće održan sutra u Irigu po petnaesti put

novost stiže mladi portugizer vinski magazin vino fino
Jedina manifestacija u Srbiji posvećena mladom vinu, Mačkov dan mladog portugizera, održaće se po petnaesti put u Irigu, u petak, 18. novembra od 16 časova. Dan mladog portugizera održava se istovremeno sa globalnim praznikom mladog božolea, francuskog vina iz nove berbe koje, po običaju koji se poslednjih decenija raširio od Evrope do Japana, trećeg četvrtka u novembu, tačno u 12:01, stiže u restorane i vinoteke širom sveta. Razlika se sastoji u tome što se u Irigu, umesto mladog božolea, vina od sorte game, slavi dolazak vina od regionalne sorte portugizer koja daje lagana i vedra vina spremna za uživanje tokom jesenjih i zimskih svetkovina i praznika.

U Vinskoj ulici biće proglašeni pobednici konkursa za najlepšu pesmu o vinu, koji se i ove godine organizuje zajedno sa Srpskom čitaonicom u Irigu. Takođe proglasiće se i novi vitez mladog portugizera, što će ove godine biti majstor kulinarstva Saša Mišić.

Učenici i nastavnici Muzičke škole „Teodor Toša Andrejević“ iz Rume će izvoditi popularna dela klasične muzike a posetioce će sve vreme zabavljati tamburaški orkestar Rumske lole.

Uz podršku Opštine Irig program je dopunjen izlaganjem i degustacijom vrhunskih delikatesa preduzetnika iz Iriga i okoline. Kao i do sada, manifestacija je potpuno besplatna, kao i degustacija portugizera svatovca.