Početna»Novosti»Stiže prvo kinesko vino vrhunske klase!
09.10.2017.

Stiže prvo kinesko vino vrhunske klase!

Vino za sada nosi radno ime Domaine de Penglai, a ovaj projekat koji traje još od 2008. godine uskoro će rezultirati prvom berbom dostojnom čuvenog imena Rotšild

novost stiže prvo kinesko vino vrhunske klase vinski magazin vino fino
Kompanija Domaines Barons de Rothschild (DBR) u čijem vlasništvu se nalazi legendarna vinarija Lafite Rothschild, najavila je da sledeće godine, posle deset godina vinograda u provinciji Šandong, namerava da pusti u prodaju prvo kinesko vino vrhunske klase. Desetak godina od početka kineskog vinskog buma dešava se ono što su vinski znalci odavno najavljivali, uprkos predrasudama prema tržištu Kine kao u prevelikoj meri snobovskom i neukom da bi bilo u stanju da podrži tako gigantsku investiciju kao što je proizvodnja vina u skladu sa najvišim kriterijumima za vina iz Bordoa.

Vino za sada nosi radno ime Domaine de Penglai, a ovaj projekat koji traje još od 2008. godine, kako piše Dekanter, uskoro će rezultirati prvom berbom dostojnom čuvenog imena Rotšild. Prva berba, godine 2013, rezultirala je vinom koje su u kompaniji DBR opisali kao "pitko, bolje od lokalnih vina, i svakako ne loše", a u narednim godinama uložen je ogroman napor da se vinograd upodobi proizvodnji vina najviše klase u kraju u kome se vino proizvodi već vekovima: U provinciji Šandong vino se gaji već dugo: u gradu Jantai još pre šezdeset godina osnovan je institut za enologiju i vinogradarstvo, a u XIX veku, a ovde je nastala i prva moderna kineska vinarija, godine 1892.

Peta berba biće kompletirana odležavanjem vina u novom novcatom vinskom podrumu površine 5.600 kvadratnih metara, a u vinogradu u Šandongu, površine 25 hektara, rastu čokoti kaberne sovinjona (55%), kaberne frana (15%), širaza (10%), marselana (10%) i merloa (10%). Sam vinograd nalazi se na najboljoj poziciji unutar zone od 400 hektara u kojoj je zabranjena bilo kakva privredna delatnost osim poljoprivrede. Klima Šandonga je vrela, sa kišovitim letima, a ravnoteža sa ovom klimom koja nije sasvim podesna za vrhunske sorte vinove loze nađena je u poziciji vinograda - posađen je na visini, na strminama u koje neprestano udara svež morski vetar.

Šef kineskog odseka kompanije DBR Kristof Salin rekao je za Dekanter da je projekat zahtevao izuzetno strpljenje:

- U Kini sve traje dugo. Prvo su nam trebale dozvole za uvoz vinove loze, i to prvo na državnom, pa na regionalnom i na kraju lokalnom nivou - rekao je Salin, koji vodi projekat za sada poznat po imenu Domaine de Penglai, po imenu grada u Šandongu u blizini kojeg je posađen vinograd.

Salin kaže da su poslednjih godina lokalni vinogradari stekli znanja jednaka onima koja se dobijaju u najboljim vinogradima Bordoa:

- Proveli smo dugo vremena učeći naše lokalne zaposlene, njih oko 50, kako se radi u vinogradima najviše klase, na isti način na koji smo to radili u Čileu pre tri decenije. Poslednje četiri godine u vinograd u Šandongu dolazi menadžer vinograda iz Lafita i pokazuje ljudima najbolje metode rezidbe - rekao je Salin.

Pedeset ljudi obučenih da rade u vinogradu i vinariji onako kao se to radi u najprestižnijim kućama na svetu dovoljno je da promeni vinsku sliku cele zemlje. U Kini, najvećem tržištu na svetu, ovo je ipak kap u moru, i jedno vino zvučnog imena nije dovoljno da preko noći popravi imidž zemlje čiji vinoljupci i dalje veoma često cene vino ne po kvalitetu već po poreklu - a francuska vina jedina se u tom krugu kupaca priznaju za vredna pažnje - ali je očigledno da urbane zone Šangaja, Pekinga i drugih metropola u kojima se u vinotekama okupljaju mladi i imućni urbani profesionalci bez ikakvih potrošačkih predrasuda. danas traže pre svega kvalitet. Kinesko Rotšild vino ponudiće takvim kupcima nešto sasvim novo - domaće poreklo, veliko ime i kvalitet dostojan Bordoa.