Početna»Novosti»Stiže serija po kultnom japanskom stripu o vinu
03.08.2022.

Stiže serija po kultnom japanskom stripu o vinu

Drops of God, već legendarni manga serijal, adaptiran je u istoimeni TV projekat koji će biti premijerno prikazan 2023. godine

novost stiže serija po kultnom japanskom stripu o vinu vinski magazin vino fino

Kako prenosi magazin Variety, počelo je snimanje televizijske serije Drops of God, adaptacije sada već legendarne serije istoimenih manga stripova koji, za razliku od većine dela u ovom žanru govore, i to veoma znalački i sa ljubavlju, o svetu gastronomije i vina. Manga Drops of God premijerno je objavljena 2014. godine, i objedinjuje najbolje elemente manga stripova - vizuelnu raskoš i uzbudljivu fabulu - i fanatičnu ljubav prema vinu i gastronomiji. Manga, koju je potpisao Tadaši Ogi - pseudonim koji su odabrali brat i sestra Šin i Juko Kibajaši - sedam godina je predstavljala neuhvatljivi "sveti Gral" za čitaoce izvan japanskog govornog područja, a prošle godine je konačno objavljena i na engleskom jeziku.

- Smrt svetski poznatog vinskog kritičara Kanzaki Jutake otkriva da njegova vredna kolekcija vina neće automatski otići u ruke njegovog sina Kanzakija Šizukua. U znak osvete, Šizuku se zapošljava u kompaniji fokusiranoj na proizvodnju piva, u međuvremenu počevši rad na zadatku koji mu je poveren kako bi ostvario pravo na nasledstvo. On mora da pravilno identifikuje trinaest vina. Prvih dvanaest nose naziv Dvanaest apostola, a trinaesto vino zove se Božje kapi. Njegov rival je mladi i briljantni kritičar Tumine Isei. Vođen svojom odlučnošću, snažnim čulom ukusa i mirisa, kao i neverovatnom sposobnošću da opiše svoja iskustva, Šizuku uranja u svet vina kako bi rešio njegove misterije i pobedio Iseija - navodi se u sinopsisu TV adaptacije manga serijala koja se snima u Japanu, Francuskoj i Italiji, a koja će biti premijerno emitovana tokom 2023.

U skladu sa popularnom predstavom o japanskom perfekcionizmu, sva vina koja su se pojavila u manga serijalu Drops of God bila su autentična. Autori serije, Juko i Šin Kibajaši, pasionirani su kolekcionari vina i poseduju podrum od 3.000 etiketa. Ne poseduju zvanične kvalifikacije u svetu vina, ali su, kako kažu, tokom odrastanja bili neprestano izloženi dobrom vinu i francuskoj hrani, zahvaljujući dedi koji ih je uveo u taj svet i naučio ih osnovama degustacije i kolekcionarstva. Jednog dana na njihovom stolu se našla boca vina Domaine de la Romanee-Conti Echezeaux 1985 i to je presudilo da počnu da ozbiljno uče o vinu.- To vino nas je navelo da razmišljamo o kulturi i ljudima koji leže iza vina, i da vidimo aromu vina kao složene obrasce i slike poput onih na persijskom ćilimu - rekli su.

Njihovo učenje uključivalo je i igru koju su izmislili - opisivali su vino koristeći vizuelne pojmove. Brat i sestra utvrdili su da imaju veoma slične vizuelne asocijacije i ova srodnost vizija bila je seme koje je kasnije izrasla u ideju o manga stripu koji bi počivao na ljubavi prema vinu. Temeljan pristup koji su usvojili još u ranoj mladosti ovde je našao svoj konačan izraz: pri odluci koja vina će se pojaviti u stripu konsultovali su vinske eksperte i svako vino su probali i sami. Iz konačne selekcije isključili su vina koja im nisu bila privlačna i za koja su smatrali da bi, nezavisno od cene, mogla da razočaraju čitaoce koji bi posle čitanja mange kupili baš te etikete.

Uparivanje hrane i vina takođe je brižljivo koncipirano: brat i sestra provodili su mnoge sate u svojoj kuhinji i u restoranima, tragajući za sastojcima iz japanske i drugih svetskih kuhinja i stvarajući savršena uparivanja za odabrana vina.

Vina koja su se pominjala u stripu odreda su postala kultna u Japanu i Dekanter je 2007. godine naveo da su sve etikete doživele veliki rast prodaje u toj zemlji. Premijera ambiciozno zamišljene serije verovatno će imati sličan uticaj, ali na globalnom nivou.