Početna»Novosti»STRATEGIJA ZA BUDUĆNOST SRPSKOG VINARSTVA
29.10.2019.

STRATEGIJA ZA BUDUĆNOST SRPSKOG VINARSTVA

Privodi se kraju izrada Strategije razvoja vinskog sektora u Srbiji, najavljeno je na prvoj konferenciji novoosnovanog Saveza vinara i vinogradara Srbije

novost strategija za buduĆnost srpskog vinarstva vinski magazin vino fino
Foto: Nenad Basarić
Srbija će, sudeći po najavama sa pres konferencije novoformiranog Saveza vinara i vinogradara Srbije, ući u 2020. godinu sa novom strategijom razvoja vinskog sektora u predstojećoj deceniji. Iza projekta izrade desetogodišnje strategije, pored Saveza, stalo je nekoliko ministarstava, a u proces je uključena i međunarodna konsultantska kuća Horwath HTL, koja iza sebe već ima nekoliko uspešnih strategija razvoja niza svetskih vinskih regija.

Predsednik Saveza, vinar Božidar Aleksandrović, na konferenciji je rekao da je ovaj događaj za njega ispunjenje sna:

- Sanjao sam dan kada će nas vino sve okupiti - vinogradare i vinare, predstavnike resornog ministarstva, Privrednu komoru, somelijere, vinske novinare - rekao je Božidar Aleksandrović i dodao da veruje da će projekat i strategija razvoja srpskog vinogradarstva i vinarstva imati uspeha.

Aleksandrović je, govoreći o strategiji koja će početi da se primenjuje naredne godine, naveo da je podizanje novih vinograda krucijalan deo razvoja vinarstva u Srbiji, jer, kako je rekao, nema ni govora o teroaru i identitetu vina bez dovoljno velikih površina pod vinovom lozom. On je naveo da su prioriteti i vinarije sa najsavremenijom tehnikom i promocija domaćih vina i kod nas i u internacionalnim vinskim krugovima.


Božidar Aleksandrović, predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije

Ministar finansija Siniša Mali poručio je vinarima da su njihove kompanije važne za privredni razvoj Srbije, i najavio da će do polovine novembra biti završena Strategija razvoja vinskog sektora u Republici Srbiji 2020 - 2030, koju će usvojiti i Vlada Srbije, a koja će definisati razvoj vinarstva u nekoliko faza.

- Strategija će biti zasnovana na temeljnim analizama, jer želimo da ona može realno da se sprovede u praksi i da u budžetu obezbedimo neophodan novac za unapređenje proizvodnje - rekao je Mali.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio je vinarima da je veoma važno što je upravo ovaj sektor prepoznat kao važan, dodajući da država ima novca da ulaže u vinogradarstvo i vinarstvo, ali i volju da unapredi njihovu proizvodnju.

Prvoj konferenciji Saveza vinara i vinogradara prisustvovao je i enolog Valter Filiputi iz italijanske kompanije Horwath HTL, koji je rekao da je imao priliku da proba mnoga srpska vina i da ih je ocenio najvišom ocenom.

- Mislim da ste na dobrom putu i da će usvajanje strategije i sistemsko rešavanje u oblasti vinarstva pomoći da srpska vina jednog dana "zaigraju u ligi šampiona'" - poručio je Filiputi.

Inače, Savez vinara i vinogradara je krovna organizacija u Srbiji, osnovana od strane dvanaest regionalnih udruženja vinogradara i vinara koja su do sada ušla u program zaštite geografskog porekla. Osnivači Saveza kažu da su dobrodošla i ostala udruženja, a uskoro će, navode, proraditi i sajt na kome će svi zainteresovani moći da se informišu o uslovima za učlanjenje i drugim detaljima u vezi sa radom ove organizacije koja je osnovana u julu ove godine.