Početna»Novosti»Stručno vođenje kroz blago makedonskog teroara
15.12.2018.

Stručno vođenje kroz blago makedonskog teroara

Vina velike makedonske vinarije Tikveš poslužila su kao uvod u razgovor o raznolikosti Makedonije kao vinskog regiona

novost stručno vođenje kroz blago makedonskog teroara vinski magazin vino fino
Na Beogradskom salonu vina u hotelu Hajat, održanom pčetkom decembra, vinarija Tikveš predstavila se na radionici Moć teroara, stručnim predavanjem praćenim degustacijom osam vina kojim je uspešno predstavljena raznolikost Makedonije kao vinskog regiona, sa akcentom na mikrolokacije.

Učesnici na radionici koju je održao enolog Nikola Kuzmanovski, među kojima su bili stručnjaci iz vinske industrije, somelijeri i vinski novinari, imali su priliku da saznaju više o karakteristikama različitih teroara u vinogradima Tikveša, kao i o tehnologijama koje se primenjuju sa ciljem očuvanja specifičnog karaktera podneblja i zemljišta u samim vinima.

Kuzmanovski je gostima otkrio mnoge tajne u vezi sa strogo kontrolisanim procesima proizvodnje najboljih makedonskih vina , a tokom prezentacije pridružio mu se Zvonko Herceg, saradnik za edukaciju u novootvorenoj vinskoj školi Tikveša u Skoplju čija je namena da dodatno unapredi vinarstvo u zemlji sa ogromnim potencijalom.

​Zvonko Herceg je govorio o budućim pravcima kojima Tikveš vodi makedonski vinski region i o uticajima iskustva svetskih vinskih regija koje u Tikvešu doživljavaju kao važne smernice na putu ka uspehu. Uz sve tajne koje su otkrivene na ovoj radionici, učesnicima je pokazano da je teroar najvažniji faktor u proizvodnji visokokvalitetnih vina.

Na Salonu vina odabrani gosti imali su privilegiju da degustiraju vina francuske vinarije Château de Gourdon iz Južne Rone koja je od nedavno u vlasništvu Tikveša. Reč je o porodičnom imanju na kome će makedonska vinarija obnoviti vinograde, fokusirati se na proizvodnju vrhunskih vina i otvoriti luksuzni restoran u dvorcu. Time će Tikveš postati prva vinska kuća iz regiona koja je kupila jednu francusku vinariju.

Ovogodišnja berba je za vinariju Tikveš bila izuzetna: makedonski vinogradari ubrali su rekordnih 28 miliona kilograma grožđa, a vina iz nove, veoma kvalitetne berbe tradicionalno su predstavljena u novembru na festivalu mladog vina u Kavadarcima, sedištu Tikveša.