Početna»Novosti»Superfruškogorci iz Erdevika
26.12.2020.Promo

Superfruškogorci iz Erdevika

Ocene sa Decanter WWA i od časopisa Wine Advocate donele su vinariji Erdevik priznanje za doslednost u konceptu stvaranja finih i velikih vina sa fruškogorskog teraoara

novost superfruškogorci iz erdevika vinski magazin vino fino
Prvo platina sa Dekantera, a zatim visoke ocene izuzetno uticajnog vinskog kritičara Marka Skvajersa, objavljene na sajtu Wine Advocate, u samo dva meseca pozicionirali su vinariju Erdevik na sam vrh liste najtrofejnijih u Srbiji. Osim potvrde za vrhunski kvalitet, Vinarija Erdevik tako je dobila i priznanja za svoj koncept stvaranja autentičnih i upečatljivih, međunarodno razumljivih vina sa punom ekspresijom fruškogorskog teroara. Od samog početka, erdevička ekipa zaigrala je na terenu sa selekcijom popularnih internacionalnih sorti, odmah pucajući na visoko, odnosno, igrajući u konkurenciji sa vinima iz već odavno etabliranih i među potrošačima poznatih i cenjenih regiona. Na tom terenu je izuzetno teško igrati, ali u Erdeviku svih prethodnih godina nisu pristajali na kompromise i sada samo ubiru plodove višegodišnjeg truda.

Svoju premijum liniju etiketa, pre pola decenije otvorili su Omnibus Lectorom, sada već kultnim šardoneom, te rozeom Roza Nostra. Usledio je Grand Trianon, pa raskošni sovinjon Ex Catedra i napokon, širaz Stifler’s Mom, a zatim i Marlon Delon, pretenciozna bordovska kupaža koja još čeka izlazak na tržište. Inovativnim dizajnom, kreativnim nazivima i smelim pristupom marketingu, odmah su skrenuli pažnju na sebe, a svoja su vina cenovno od početka pozicionirali tačno onoliko koliko vrede. Tako se vinarija Erdevik za kratko vreme svrstala među relevantne proizvođače finih vina sa prepoznatljivog teroara i time i ostalima na Fruškoj gori pokazala mogući put.

Ove jeseni, Omnibus Lector osvojio je Dekanterovu platinu, dok su, zahvaljujući Skvajersovim ocenama, njihova premijum crvena vina postala pravi reprezent kategorije superfruškogorca, osmišljene po ugledu na supertoskance. Iako neformalna, takva kategorija nametnula se kao neophodna da obuhvati sva ona moćna i upečatljiva crvena vina od bordovskih i srodnih sorti sa Fruške gore. Baš kao kada Klark Kent pocepa svoje dosadno, stereotipno novinarsko odelo i ispod se ukažu mišićave grudi Supermena, tako je došlo vreme da se i Fruška gora otrese predrasuda i pokaže svoju snagu. Zbog pokazanih mišića, vinarija Erdevik u tom poslu dospela je na mesto mogućeg predvodnika.

Sjaj platine

Počelo je, dakle, krajem septembra, kada su stigli rezultati sa ovogodišnjeg Decanter WWA ocenjivanja i sa njima vest koja je uzbudila celu srpsku vinsku scenu. Prva platina za vino iz Srbije i prvo takvo priznanje za šardone koji dolazi iz našeg dela sveta! Vino sa Fruške gore stalo je ocenom rame uz rame sa najfinijim i najcenjenijim šardoneima Burgundije ili Kalifornije!

- Očekivali smo dobar rezultat, jer smo znali šta nam leži u podrumu, ali iskreno, iznenadile su nas ovako visoke ocene. Omnibus Lector iz 2015, kog smo u tom trenutku imali nešto manje od 1000 boca, poslali smo na Dekanter jer smo slutili da se nakon nekoliko godina odležavanja to vino razvilo u punoj meri i postalo nešto posebno - kaže Ramazi Inaišvili iz vinarije Erdevik. On je dodao i da su u vinariji uvereni da je tako i sa vinima iz ostalih berbi, ali pritisak tržišta diktira kada će vino u prodaju.

- Jednako izvanrednih 90 poena za mladi Omnibus Lector iz 2017. dokazuje da dobro slutimo i da kvalitet nije slučajnost, već konstanta.

Dakle, šardone Omnibus Lector 2015, postigao je najveći uspeh u istoriji našeg vinarstva osvajanjem platinaste medalje na Decanter World Wine Awards, ocenjivanju po kome se mere sva ostala na svetu! Kao i sva ostala vina vinarije Erdevik, stvoren je od grožđa iz krčedinskog vinograda smeštenog uz sam Dunav sa istočne strane Fruške gore, a odležavao je pola godine u buradima od slavonskog hrasta. Omnibus Lector 2015 odlikuje se izraženim notama tropskog i žutog voća, mineralnim karakterom, kao i dobro integrisanim mirisima drveta i slatkih začina. Kako su ocenile sudije Dekantera, ovo je "fantastično, višeslojno vino koje odlikuje veoma intenzivan profil. Na nosu je tu moćan izraz krede i dima, za kojim slede ukusi zelene dinje, breskve i nektarine. Vino je dobro integrisano, sa dugom završnicom. Zaista impresivno“.

Najbolje ocenjeno spsko belo vino više nije u slobodnoj prodaji, ali može da se nađe kod kolekcionara ili u posebnoj ponudi nekih vinoteka. Naravno, određena količina boca čuva se u samoj vinariji.Šampionski niz vinarije Erdevik nastavio se u novembru, kada je na sajtu Wine Advocate, osnivača čuvenog Roberta Parkera, osvanuo članak o vinima Jugoistočne Evrope, a među njima ocene za tri crvena erdevička vina. Pre nego što ih je domaća publika dobro upznala, te tri etikete osvojila su stroge kritičare iz Amerike, gde se erdevička vina, inače, prodaju po cenama trostruko većim nego u Srbiji.

Prvo je ocenjen Marlon Delon, moćni i raskošni bordovski blend iz 2016. godine, sasvim na tragu klasičnog stila crvenih vina iz Erdevika i najpretencioznije njihovo vino da sada. Sastavljen je od tri četvrtine kabernea i četvrtine merloa i odležao godinu i po dana u novom francuskom hrastu. Njegovom karakterom, sasvim očekivano, gospodari kaberne sovinjon sa svojim crnim voćem, dok se merlo javlja kroz baršunastu mekoću i mirise zrele šumske jagode koji se pomaljaju u pozadini. Ispred svega toga puno je intenzivne voćnosti, malo začina i dosta drveta. Iako drvo ovom vinu i dalje određuje karakter mirisima kafe, čokolade i slatkih začina, ono je na dobrom putu da se u aromatiku potpuno integriše i to taman onda kada vino kroz koju godinu bude sazrelo do kraja. Kvalitet Marlon Delona vidljiv je posebno u temeljnoj punoći i masivnoj strukturi odlično izbalansiranoj tipičnom fruškogorskom svežinom, koja mu ne dopušta da pobegne u tupost. A tu su i moćni, a ispolirani tanini.

U svom opisu ovog vina, Mark Skvajers kaže: „Kada bih cepidlačio, možda bih tražio malo više ekspresije kabernea“, ne ulazeći više u detalje i zapravo, ne cepidlačeći uopšte, hvali ga kako Marlon Delon i zaslužuje. Naziva ga balansiranim vinom sa finesom i hvali mu tanine i strukturu.

- Ima prostora da napreduje odležavanjem, ali sasvim je dobro da se pije i sada - zaključuje Skvajers i daje Marlon Delonu iz 2016 čistih 90 poena!

Svi znamo ko je Stiflerova mama, odnosno, znaju svi koji su gledali burlesknu tinejdžersku komediju American Pie, kod nas isprva prikazivanu pod nakaradnim naslovom „Mangupi overavaju maturu“. Za one koji film nisu gledali, Stiflerova mama je zavodljiva i u svakom smislu raskošna keva jednog od junaka, vlažni san njegovih drugara tinejdžera. Zabavna, ali savršeno tačna asocijacija na karakter erdevičkog širaza, bogatog, raskošnog i masivnog.Od sva tri degustirana erdevička vina, Marku Skvajersu baš ovo se najviše dopalo. Ocenio ga je sa 90 bodova, ali je oceni dodao i plus, što znači da potencijalno, Stifler’s Mom može da dobije i više.

Širaz iz Erdevika, odnosno, iz vinograda u Krčedinu, nagovestio je svoj potencijal još u prvim berbama pre skoro deceniju. Iako daleko manje pretenciozan, tadašnji širaz bio je najbolje vino u portfoliju vinarije. U narednim berbama, deo tog grožđa ulazio je u kupaže za Trianon i Grand Trianon, da bi 2016. donela zrelost, punoću i ozbiljnost dovoljnu da se u Erdeviku odluče za svoj prvi, čisti sortni širaz. Stifler’s Mom 2016 rasno je vino snažnog napada, teškaš koji odmah pokazuje svoje mišiće. Miris mu je intenzivan i zreo, mesnat, likerast i doslovno pršti od slatkih voćnih nota i naglašenog karaktera dima, katrana, likoriša i malo vanile. Skvajers kaže da ga je prvi miris podsetio na tipična vina iz Barose, sa slatkastim aromama hrasta, ali bez previše ukuvanosti i džemastog karaktera.

- Karakter mu nije prekriven drvetom, pa se tu i dalje fine arome širaza, sa mnogim vrlinama -kaže Skvajers i zaključuje da je ovo vino koje zavređuje odležavanje, jer izgleda kao da će napredovati.

Konačno, odličnu ocenu od Marka Skvajersa dobio je i Grand Trianon 2016, domaćim potrošačima dobro poznata kupaža kabernea, merloa i širaza, odležala godinu i po u francuskom hrastu, ali delimično korišćenom. Već se 2015, berba koja je kod nas i dalje u prodaji, pokazala kao odlično vino za razumnu cenu, ali je 2016. donela novi kvalitet, više kompleksnosti i potencijala, kao i jasniju ekspresiju fruškogorskog podneblja. Karakteristično za bordovske kupaže sa ovog teroara, Grand Trianon 2016 odlikuje impresivna svežina, koja slojevito i čvrsto vino čini istovremeno vibrantnim. Pored voćnosti, Mark Skvajers ovde nalazi i nalazi karakter mesa divljači (inače tipičan za širaz) i malo zeljastih nota u pozadini. Hvali finesu, fokus, eleganciju i dobru koncentraciju, dodajući kako Grand Trianon ima potencijal za odležavanje i razvoj. Napokon, ističe odnos cene i kvaliteta, dajući mu celih 89 poena.