Početna»Novosti»Sve je spremno za deveti BIWC u Sofiji i Beogradu!
02.09.2020.

Sve je spremno za deveti BIWC u Sofiji i Beogradu!

Prestonice Srbije i Bugarske biće domaćini takmičenja i festivala koji se ove godine održavaju u krajnje neuobičajenim okolnostima

novost sve je spremno za deveti biwc u sofiji i beogradu vinski magazin vino fino
U toku su poslednje pripreme za deveti The Balkans International Wine Festival, koji će biti održan od 17-19. septembra ispred Nacionalne palate kulture u Sofiji, kao i za prateće ocenjivanje koje će se ove godine prvi put odvijati u Beogradu. Da podsetimo, naša prestonica ima čast da bude prva u kojoj počinje novi život ocenjivanja BIWC, koje se do sada, osam puta, održavalo u Sofiji. Od ove godine, domaćini ocenjivanja biće različiti gradovi balkanskih zemalja.

Kako su saopštili organizatori BIWC-a, ovo će biti drugi put da će na velikom otvorenom prostoru u Sofiji žitelji i gosti prestonice Bugarske moći da uživaju u najboljim balkansskim vinima. Po prvi put, biće podignut i Zlatni šator, veliki paviljon u kome će biti moguće probati šampionska vina sa takmičenja BIWC koje će se održati u Beogradu samo nedelju dana ranije, od 9-11. septembra.

U skladu sa zahtevima ove, po svemu neobične godine, veliki festival biće u celosti održan na otvorenom. Goste će, preko unapred pripremljenog video zapisa, pozdraviti predsednik žirija BIWC, Konstantinos Lazarakis MW.

Prvog dana festivala, u osam sati uveče, organizatori će proglasiti pobednike po kategorijama, kao i veliki trofej za najbolje vino Balkana i najbolju vinariju regije. Ovaj događaj biće održan u sofijskom klubu Peroto, a proglašenju će prethoditi umetnički događaj u kome će učestvovati studenti Nacionalne škole lepih umetnosti Ilja Petrov.

U malom vinskom gradu ispred Nacionalne palate kulture biće okupljeni vinari iz svih zemalja Balkana. Oni će u nacionalnim paviljonima predstaviti najbolja vina svojih zemalja, uz degustaciju regionalnih delikatesa.

- Pripreme za festival su u punom jeku i ceo tim radi na tome da deveti festival bude nezaboravan. Iako se ovo dešava tokom dela godine kada su ovakvi događaji najteži za organizovanje, mi se ne predajemo i još je jača naša ambicija da učinimo sve da uveličamo ovaj dugo očekivani događaj u Sofiji. Festival i takmičenje izuzetno su vredna podrška vinskom biznisu, koji je ove godine pretrpeo ozbiljne gubitke. Ipak, u tom poslu još uvek ima radosnih iznenađenja - rekla je Galina Niforu, direktor BIWCF.

Za takmičenje, koje će se održati u Beogradu, prijavio se rekordan broj vinarija, čak 230, što je četiri puta više nego na prvom ocenjivanju BIWC. Organizatori najavljuju i masterklasove koje će voditi iskusni profesionalci iz vinskog sveta, a u Beogradu će biti dodeljene i nagrade Best of Show za najbolja vina iz pojedinačnih zemalja-učesnica.

Povezani unosi