Početna»Novosti»SVEČANO ZATVOREN WINE VISION
05.09.2022.

SVEČANO ZATVOREN WINE VISION

Tokom četiri dana, više od 30.000 posetilaca prošlo je Beogradskim sajmom i probalo vina sa celog Balkana

novost sveČano zatvoren wine vision vinski magazin vino fino
Danijel Nikolić i Stevan Rajta na zatvaranju sajma Wine Vision by Open Balkan
Više od 30.000 posetilaca, ljubitelja vina ali i profesionalaca i gostiju iz poslovnog sveta - konačni je bilans sajma Wine Vision by Open Balkan koji je nakon četiri dana sinoć zatvoren na Beogradskom sajmu. Na sajmu održanom pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije predstavilo se više od 350 vinarija koje su iskoristile priliku da promovišu vinsku kulturu celog regiona i uspostave nove poslovne kontakte koji će pomoći brzom povezivanju vinske industrije Balkana, koja na svetskom tržištu vina uživa sve veći ugled.

Na svečanom zatvaranju sajma Wine Vision by Open Balkan, Danijel Nikolić, pomoćnik Generalnog sekretara Vlade, rekao je da su nagrade na ovoj smotri siguran put ka daljoj promociji vina Balkana.

- U ime Odbora za organizaciju, želim da čestitam dobitnicima nagrada koje je stručni žiri dodelio, a sada imate priliku da vidite boce koje su dobile ova vredna priznanja. Nadam se da će im ona pomoći da nađu svoj put kako na otvorenom Balkanu, tako i u Evropi i širom sveta.

Stevan Rajta, direktor Saveza vina i vinogradara Srbije zahvalio se celokupnoj organizaciji, a posebnu zahvalnost uputio je vinarima iz regiona.

- Imali smo priliku da vidimo šta je svet vina i da vidimo kako nas vino može učiti radosnim – rekao je Rajta.

Kako je preneo RTS, vina iz Srbije i regiona, predstavljena na prvom sajmu Wine Vision by Open Balkans, naći će se na tržištima SAD, Japana, Rusije, Kine i drugih zemalja, nakon što su susreti pod kupolama Beogradskog sajma dobili svoj epilog u vidu ugovora sa distributerima o nastupu na ovim velikim tržištima. Tokom sajma održan je i izuzetno atraktivan program radionica i masterklasova, na kojima se pred punim salama govorilo o potencijalima rizlinga, grašca, vranca, prokupca, tamjanike, kadarke i drugih autentičnih vina i sorti.

Tokom prva dva dana održano je i ocenjivanje Open Balkan Wine Trophy, a u međunarodnom žiriju bilo je i pet nosilaca titule Master of Wine. Degustirano je više od 600 vina iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, međiu kojima su mnoga nagrađena medaljama: 12 platinastim, 85 zlatnim, 187 srebrnim i 163 bronzanim. Dodeljeno je i devet trofeja za najbolje ocenjena vina u pojedinačnim kategorijama.

Najveći međunarodni vinski sajam ikada održan u Beogradu okončan je uspehom po svim tačkama. Događaj je bio medijski izuzetno dobro pokriven, što je dalo veliki zamah popularizaciji vinske kulture na ovim prostorima i boljem poznavanju rastuće i veoma ambiciozne vinske scene svih balkanskih zemalja. Iz ovog zajedničkog iskustva ceo vinski Balkan izašao je jedinstveniji i snažniji.

Već sledeće nedelje počeće pripreme za drugi Wine Vision by Open Balkan, a organizatori navode da zatvaranje i nije prava reč za ceremoniju održanu u nedelju - ona je, kažu, početak velikog otvaranja balkanskog sveta vina i poziv da sledeće godine ovaj skup donese još veće rezultate.

Povezani unosi