Početna»Novosti»Svi putevi vode u Rovinj
10.04.2024.

Svi putevi vode u Rovinj

Ostalo je jako malo vremena do početka Weekend Food Festivala, koji se ove godine održava od 19-21. aprila

novost svi putevi vode u rovinj vinski magazin vino fino
Samo nedelju dana deli nas od trećeg Weekend Food Festivala! Jedan od najvažnijih gastronomskih festivala ove godine donosi brojne novitete, otvara vruće programske teme, dovodi istaknuta imena gastro scene iz regije i sveta, sprema sadržajan ugostiteljski program i garantuje odličnu zabavu. Rovinj će se tako treću godinu zaredom, od 19. do 21. aprila, pretvoriti u platformu za raspravu o aktuelnim temama i izazovima s kojima se suočava gastronomska scena i biće mesto okupljanja stručnjaka i entuzijasta gastronomije koji će na jednoj lokaciji imati priliku da dožive ogromnu količinu dešavanja, doživljaja i ukusa.

O tome kako zapravo izgleda iskustvo stažiranja i rada u svetskim restoranima govoriće Matija Bogdan, izvršni šef kuće Aminess Hotels & Resort, Ante Udovičić, vrhunski šef Lemongardena i poznato TV lice, kao i Mate Janković, šef restorana SOL na panelu Je li se mučenje isplatilo?

U Rovinj stiže i šef David Skoko, koji je prošle godine uzburkao hrvatsku javnost tvrdnjom da se u toj zemlji baš sve u ugostiteljstvu radi pogrešno. Zajedno sa šeficom Vesnom Miletić, vlasnicom Tača, i šefom Dvora Hrvojem Zirojevićem diskutovaće o tome da li hrvatska gastro scena ide nizbrdo i zašto se ignoriše važnost dobrih tradicionalnih restorana, dok će vrhunski šefovi i vlasnici uglednih hrvatskih i slovenskih restorana Marina Gaši, Janez Bratovž i Jure Tomič razgovarati o isplativosti visoke kuhinje.

Festival koji će biti domaćin najprestižnijim gastro i vinskim imenima otkriće i šta sve francuski vinogradari mogu da nauče makedonskih enologa. Svoju priču ispričaće vlasnik makedonske vinarije Tikveš, Svetozar Janevski.Sa tajnama koncepta izvrsnosti posetioce će upoznati šefovi i Paul Ivić, Džefri Vela i Leonardo Fonseka, o popularnosti zagrebačkih i ljubljanskih azijskih restorana govoriće Davor Bienenfeld i Grega Repovž, a legendarni šef Maksimilijan Tome, tvorac moderne turske kuhinje, diskutovaće sa Davorom Butkovićem i Igorom Kotaranom o sličnostima i razlikama turske i hrvatske ugostiteljske scene.

Saznaćemo i šta to slovenački ugostitelji rade bolje, koja je tajna ugostiteljskog fenomena Beograda, a biće proglašen i najbolji mladi kuvar u okviru takmičenja METRO Junior Top Chef. Na Festival dolaze i poznati svetski i domaći šefovi i ugostitelji: Alehandro Serano, Katarina Vrenc, Ivana Bekavac, Mate Sučić, Stiven Vunić, Gabrijela Flica, Boris Šuljić, Daniela Kramarić, Daniel Đekić, Filip Ćirić, Dario Kožul, Gašper Puhan, Nevena Veselinović...

Poseban naglasak ovogodišnjeg Weekend Food Festivala je na Weekend Food Marketu, mestu na kome će brojni ugostitelji posetiocima obezbediti jedinstvenu ponudu i promociju lokalnih specijaliteta i autohtonih, ali i internacionalnih jela. Kako bi svi mogli uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, Weekend Food Market biće otvoren za sve posetioce, dok će oni koji žele da slušaju predavanja i učestvuju na panelima i radionicama moći da plate ulaz na veb stranicama festivala. Nezaobilazan deo događaja je i muzička zabava za koju su zaduženi Alen Vitasović i Neno Belan.

Domaćin i partner Weekend Food Festivala i ove godine je Maistra. Ulaznice se mogu kupiti na službenoj veb stranici festivala.