Početna»Novosti»TEMELJI SRPSKOG VINARSTVA
05.03.2021.

TEMELJI SRPSKOG VINARSTVA

Vinski vodič kroz Srbiju (1): Rejon Tri Morave

novost temelji srpskog vinarstva vinski magazin vino fino
Svakog petka, Savez vinara i vinogradara Srbije i magazin Vino & Fino predstaviće po jedan vinorodni rejon Srbije. Danas pričamo priču o rejonu Tri Morave.

U samom srcu Srbije, između Bešnjaje i Gledićkih planina, i tamo gde se sreću slivovi Zapadne, Južne i Velike Morave, nalazi se najveći vinski rejon Centralne Srbije i dom jednoj trećini vinarija iz ovog regiona. Rejon Tri Morave, sa svojih 7.529 hektara vinograda i devet vinogorja, dom je vrlo šarolikom vinskom blagu, uključujući i jedan od "krunskih dragulja" srpske vinske priče, istorijsku Župu aleksandrovačku, u kojoj se vino pravilo još u doba Rimskog carstva.

Rejon Tri Morave sastavljen je od devet vinogorja: jagodinskog, paraćinskog, levačkog, jovačkog, temnićkog, trsteničkog, ražanjskog, kruševačkog i župskog. Najveći broj vinograda nalazi se u opštinama Trstenik, Kruševac i Aleksandrovac. Vinogradi rejona Tri Morave uglavnom su posađeni na nadmorskim visinama od 200 do 350 metara, sa izuzetkom Župe, u kojoj se nalaze vinogradi i na većim nadmorskim visinama.

Među dozvoljenim sortama vinove loze u ovom rejonu, prokupac se izdvaja kao, bez sumnje, najvažniji za njen dalji vinski razvoj, a njegov je istorijski značaj nemerljiv. U rejonu Tri Morave proizvode se, u vinarijama od Župe do Jagodine, neka od najboljih srpskih vina od prokupca, u veoma širokoj paleti stilskih izraza. Tu je i tamjanika, tradicionalna bela sorta koja je veliki ponos ovog kraja. U sortimentu su i druge domaće i regionalne sorte, kao i korpus internacionalnih poput kaberne sovinjona, merloa, pino noara, sovinjon blana, pino griđa, kaberne frana...

Rejon Tri Morave je u nekim aspektima živi, prostrani muzej vinarstva mediteranskog pojasa: u Župi, gde vinova loza raste u izuzetno blagoj klimi sa mnogo sunca, tipični uzgojni oblik vinove loze je župski kondir, arhaičan i vrlo lako prepoznatljiv oblik koji prokupcu daje puno Sunčeve svetlosti. Jedan od drevnih aspekata župskog vinarstva su i poljane, sezonska vinogradarska naselja koja su nastala još u srednjem veku, tokom koga je Župa snabdevala vinom vlastelu i manastire. Prvi pisani podaci o vinogradima Župe zabeleženi su u XII veku, kada je Stefan Nemanja poklonio Studenici nekoliko župskih sela zajedno sa vinskim podrumima, uz obavezu da ta sela snabdevaju manastir vinom.

Početkom XX veka vinari iz rejona Tri Morave imali su podrume kapaciteta do milion litara, jer je vino u tom periodu bilo od ogromne važnosti za regionalnu ekonomijju. Danas svedočimo ogromnim promenama u ovom rejonu, jer su i vinogorja Tri Morave bila pogođena velikim opadanjem površina pod vinogradima i gašenjem vinarske tradicije, ali je vinske renesansa koja je zahvatila celu Srbiju, vratila pitome, vinorodne brežuljke njenih centralnih delova na stazu slave.

Rejon Tri Morave dom je brojnim vinarijama, a među najznačajnijim izdvajaju se vinarija Lastar iz Levča, Stemina i Milosavljević iz Trsteničkog, te Temet i Cilić iz Jagodinskog vinogorja, a tu su i vinarije iz Župe: Budimir, Ivanović, Minić, Spasić, Botunjac, Radovan, Rajković, Živković... U rejonu Tri Morave smešten je i Rubin, najveća aktivna srprska vinarija sa sopstvenim vinogradima u mnogim delovima rejona.

TIPIČNA VINA REJONA TRI MORAVE


TRIANGL PINOT NOIR 2017

Premijum pino noar levačke vinarije Lastar i ujedno najbolje ocenjeno srpsko vino od ove sorte. Odlikuju ga zrelost, elegancija, raskošan miris šumskih bobica i tamnog voća, elegantan uticaj drveta, mekoća i postojanost.

TAMJANIKA SPASIĆ 2019

Župska vinarija Spasić jedna je od najpoznatijih u Srbiji i to baš po svojoj svežoj tamjanici. Njihovo vino pruža raskošan muskatno – cvetni miris, sa tonovima citrusa i žutog voća, svežinu i pitkost.

TEMET ERGO 2017

Vinarija Temet ima izuzetno dobro profilisanu paletu vina koja pokriva širok spektar stilova. Među njihovim crvenim vinima izdvaja se Ergo, raskošna kupaža kabernea, merloa i prokupca. Puno i moćno vino sa mnogo zrelog voća i začina. Kompleksne strukture, zaokruženo i postojano.

RUBIN PROKUPAC 2017

Vibrantni i začinski prokupac izuzetnog odnosa cene i kvaliteta donosi crveno i crno voće, biberaste tonove i svežinu na nepcima.


Vinorodna Srbija svakim danom raste, razvija se i širi, u svim svojim rejonima i vinogorjima. Od samog početka obnove vinske tradicije i industrije, svake godine sve je više novih čokota, vinograda i vinarija, od obnovljenih malih porodičnih podruma do modernih i impresivnih vinskih kuća. Zahvaljujući upornosti i kreativnosti srpskih vinogradara i vinara, za samo dve decenije, Srbija je svoju vinsku tradiciju uzdigla iz pepela i svojim vinima stala uz rame sa slavnim vinskim regijama sveta. Srpska vina vratila su se na vinske karte, ponosno se guraju na policama vinoteka, a čini se i da polako stižu u svaki kutak planete.

Srbija je podeljena na tri vinska regiona: Vojvodinu, Centralnu Srbiju i Kosovo i Metohiju. Regioni se dele na 22 rejona, a oni na ukupno 77 vinogorja. U njima se krije na hiljade vinogradara i na stotine vrednih vinara, sa svojim tajnama, nasleđem i pričama. Ipak, još mnogo je posla ostalo da se uradi, još mnogo vinograda da se podigne, vinarija da se obnovi i buradi da se ovini. Priča o vinorodnoj Srbiji tek je na početku, a Savez vinogradara i vinara Srbije i magazin Vino & Fino predstavljaće vinske rejone i upoznati nas sa njihovom tradicijom, sortama, autentičnim vinima i vinarima.

Povezani unosi