09.01.2023.
The Washington Post hvali beogradske restorane
Na gastronomskom radaru novinarke čuvenog lista našlo se nekoliko pažljivo odabranih prestoničkih lokala
U čuvenom The Washington Postu pre nekoliko dana izašao je dosta konkretan i tačan tekst o beogradskoj gastro sceni. Napisala ga je njujorška novinarka Lajza Vajstih koja je u septembru prošle godine posetila našu prestonicu. Lajza je i sudija za žestoka alkoholna pića, a njeni tekstovi uglavnom se bave industrijom hrane i pića.
O značaju beogradske gastronomije u poslednjih nekoliko godina, smatra Lajza, svedoče i dva međunarodna restoranska vodiča koja su uplovila na tržište naše zemlje - Gault & Millau koji je prošle godine lansiran u Srbiji, kao i čuveni Mišlenov vodič koji je u Beogradu od 2020. ali i dalje bez ijedne dodeljene zvezdice.
Na gastronomskom radaru novinarke Lajze u našoj prestonici našlo se nekoliko pažljivo odabranih restorana koji se smatraju veoma značajnim u domaćim ugostiteljskim krugovima. To su Tisa i Iva, a la carte restorani šefa Vanje Puškara i restorani visoke kuhinje Salon 1905, Homa, Enso, The Square smešten u hotelu Square Nine i J.a.M, dorćolski restoran koji se u poslednje vreme, potpuno zasluženo, izdvaja među beogradskim restoranima, i koji Lajza Vajstih poredi sa restoranima sa juga Italije.
Najviše simpatija od inostrane novinarke pobrao je Vanja Puškar sa svoja dva restorana. U Tisi je bila svega nekoliko dana nakon što je otvoren, a Vanjino kuvanje i estetiku uopšte poredi da skandinavskim konceptom restoraterstva, zasnovanom na lokalnoj gastronomiji i namirnicama.
- Sada je pravo vreme za putnike opsednute restoranima da posete srpsku prestonicu. Pre dvadeset godina, restorani u Rejkjaviku, Geteborgu i Oslu bili su niže lige u poređenju sa onima u Parizu, Rimu ili Barseloni. Gladni, radoznali putnici voljni da se ogluše o tradiciju skrenuli su na sever - i bili su bogato nagrađeni. Nije teško zamisliti da se isto dešava i na Balkanu, posebno s obzirom na povoljan kurs srpskog dinara - napisala je Lajza u svom tekstu objavljenom na samom početku 2023.
Lajza Vajstih je pozvala svoje čitaoce da dođu u Beograd i probaju lokalnu gastronomiju, a posebno je istakla i šefove pomenutih restorana koji u izvedbi visoke gastronomije odlično predstavljaju tradicionalna jela sa Balkana.