Početna»Novosti»The Washington Post hvali beogradske restorane
09.01.2023.

The Washington Post hvali beogradske restorane

Na gastronomskom radaru novinarke čuvenog lista našlo se nekoliko pažljivo odabranih prestoničkih lokala

novost the washington post hvali beogradske restorane vinski magazin vino fino
U čuvenom The Washington Postu pre nekoliko dana izašao je dosta konkretan i tačan tekst o beogradskoj gastro sceni. Napisala ga je njujorška novinarka Lajza Vajstih koja je u septembru prošle godine posetila našu prestonicu. Lajza je i sudija za žestoka alkoholna pića, a njeni tekstovi uglavnom se bave industrijom hrane i pića.

O značaju beogradske gastronomije u poslednjih nekoliko godina, smatra Lajza, svedoče i dva međunarodna restoranska vodiča koja su uplovila na tržište naše zemlje - Gault & Millau koji je prošle godine lansiran u Srbiji, kao i čuveni Mišlenov vodič koji je u Beogradu od 2020. ali i dalje bez ijedne dodeljene zvezdice.

Na gastronomskom radaru novinarke Lajze u našoj prestonici našlo se nekoliko pažljivo odabranih restorana koji se smatraju veoma značajnim u domaćim ugostiteljskim krugovima. To su Tisa i Iva, a la carte restorani šefa Vanje Puškara i restorani visoke kuhinje Salon 1905, Homa, Enso, The Square smešten u hotelu Square Nine i J.a.M, dorćolski restoran koji se u poslednje vreme, potpuno zasluženo, izdvaja među beogradskim restoranima, i koji Lajza Vajstih poredi sa restoranima sa juga Italije.

Najviše simpatija od inostrane novinarke pobrao je Vanja Puškar sa svoja dva restorana. U Tisi je bila svega nekoliko dana nakon što je otvoren, a Vanjino kuvanje i estetiku uopšte poredi da skandinavskim konceptom restoraterstva, zasnovanom na lokalnoj gastronomiji i namirnicama.

- Sada je pravo vreme za putnike opsednute restoranima da posete srpsku prestonicu. Pre dvadeset godina, restorani u Rejkjaviku, Geteborgu i Oslu bili su niže lige u poređenju sa onima u Parizu, Rimu ili Barseloni. Gladni, radoznali putnici voljni da se ogluše o tradiciju skrenuli su na sever - i bili su bogato nagrađeni. Nije teško zamisliti da se isto dešava i na Balkanu, posebno s obzirom na povoljan kurs srpskog dinara - napisala je Lajza u svom tekstu objavljenom na samom početku 2023.

Lajza Vajstih je pozvala svoje čitaoce da dođu u Beograd i probaju lokalnu gastronomiju, a posebno je istakla i šefove pomenutih restorana koji u izvedbi visoke gastronomije odlično predstavljaju tradicionalna jela sa Balkana.