Početna»Novosti»Tikveš u Beogradu obeležio platinu na Dekanteru
14.06.2018.

Tikveš u Beogradu obeležio platinu na Dekanteru

Na konferenciji u hotelu Kristal govorili su enolog Tikveša Marko Stojaković, vlasnik ove kompanije Svetozar Janevski i sudija Dekantera Darel Džozef

novost tikveš u beogradu obeležio platinu na dekanteru vinski magazin vino fino
U beogradskom hotelu Kristal kompanija Tikveš održala je konferenciju za štampu i degustaciju posvećenu vinu Barovo Red 2015 koje je na ovogodišnjem ocenjivanju Dekantera osvojilo čak 97 poena i platinastu medalju. Na konferenciji su govorili enolog Tikveša Marko Stojaković, vlasnik ove kompanije Svetozar Janevski i sudija Dekantera Darel Džozef. Vinsko društvo uživalo je i u vinima Barovo Red i Barovo White koje je pratila znalački odabrana zakuska, i u razgovoru sa ljudima iz Tikveša i izvanredno uglednim vinskim sudijom koji od 1995. godine brižljivo prati vinsku scenu našeg dela Evrope.

Darel Džozef rekao je da mu je ovaj trenutak u istoriji balkanskog vinarstva veoma drag:

- Dvanaest godina sudim za Dekanter i specijalizovan sam za vina centralne i istočne Evrope. Vina iz Tikveša upoznao sam pre četiri godine, video kako napreduju za to vreme i zato je za mene veoma uzbudljivo to što je vino Barovo Red 2015 osvojilo 97 poena i srebrnu medalju. Da bi ste stekli sliku koliko je ova medalja specifična, treba da znate da je ove godine prijavljeno oko 17.000 etiketa. Samo 149 vina, manje od jednog procenta, osvojilo je platinu. Najveća počast, naravno, pripada Marku Stojakoviću, čoveku koji je stvorio to vino. Vinari su uvek najveći heroji . Sve oko njih je periferno - rekao je i dodao da ga posebno raduje lokalna komponenta vina:

- Ono što je kod ovog vina sjajno je to što nam stavlja na uvid regionalne sorte vina, vranac i kratošiju - zaključio je.
Enolog Tikveša Marko Stojaković, rođeni Pančevac koji je najviše vinarske škole završio u Bordou, stvara vina u Kavadarcima već sedam godina. On je rekao da mu je velika čast zbog toga što je deo tima koji je postigao ovako veliki uspeh:

- Iza ovog vina stoji tim ljudi koji jako naporno radi. A izuzetno smo ponosni zbog toga što je Barovo najbolje vino jugoistočne Evrope - rekao je Stojaković.

Prvi čovek Tikveša, Svetozar Janevski rekao je da je veliki problem regionalnog tržišta nedostatak strogih kriterijuma u proizvodnji vina, i dodao da kompanija Tikveš radi na promeni takvog stava:

- Sužavamo kriterijume kako bismo bili što etičniji prema potrošačima, i želimo da budemo pozitivan primer na tržištu.