Početna»Novosti»Top 10 belih vina: Pobeda neobičnog grašca
30.12.2018.

Top 10 belih vina: Pobeda neobičnog grašca

U konkurenciji u kojoj su se našli i klasici internacionalnih sorti i nova čitanja lokalnih aduta kao što je tamjanika, pobedilo je vino koje po svemu zaslužuje status kultnog

novost top 10 belih vina pobeda neobičnog grašca vinski magazin vino fino

Jedno sasvim nesvakidašnje vino našlo se na vrhu naše godišnje top liste belih vina koja su obeležila 2018. U oštroj konkurenciji u kojoj su se našli i klasici internacionalnih sorti i nova čitanja lokalnih aduta kao što je tamjanika, pobedilo je vino koje po svemu zaslužuje status kultnog.


1. Vista Hill White Reserve
Vista Hill, Fruška gora

Iz starog vinograda grašca koji se nalazi na jednoj od najboljih fruškogorskih lokacija, u Molovinu, na samoj granici sa Hrvatskom gde se isto brdo sa druge strane zove Principovac. Stari vinograd, jedinstven teroar, odlična godina, dobar enolog i malo vinarske sreće, iznedrili su veliko vino, slojevito, bogato, sa snažnom ekspresijom teroara i sorte, koje posle šest godina u boci nastavlja da se uspinje ka vrhuncu, bivajući sve bolje i bolje. Izgledalo je da ovaj grašac nikada neće izaći na tržište, međutim, konačno je stigao na police, možda baš u pravom trenutku, da nam demonstrira šta ta sorta zapravo može.

Vista Hill White Reserve 2012 miriše toliko kompleksno, da je teško raspetljati svu tu aromatiku, ali prepoznaćete polen, sušenu kamilicu, lipu, zrele kruške, kajsije i nešto medasto. Zakruženo, bogato na nepcima, plemenito u svojoj eleganciji, beskrajno skladno i neverovatno kompleksno, ovo vino traje dugo, donoseći nove i nove slojeve aroma. Sasvim sigurno najbolji grašac stvoren do sada u Srbiji. Treba se nadati da će se i u narednim godinama rađati ovakvi biseri, a ako nabavite bocu ove berbe, ljubomorno je čuvajte, jer ovo je već sada kultno vino. U svakom smislu, potpuno zasluženo na prvom mestu ove godine.

2. Bukovska Bagrina 2017
Vinarija Matalj, Negotin

Posle dugo vremena, prva komercijalna bagrina na tržištu u Srbiji, iz zapravo jedinog vinograda pod ovom sortom. Vino proizvedeno u ograničenoj količini, odmah je izazvalo ogromno interesovanje publike. Ova bagrina svojim jedinstvenim karakterom, već sada, dok još zapravo ne znamo šta i koliko ova sorta može, pokazuje koliko je važno da čuvamo i spašavamo autohtone sorte. Bukovska bagrina, pored voćnog, ima jasan cvetni karakter, koji podseća na jasmin, orlove nokte i livadski med. Tu je i voćnost breskve, kruške i malo tropike poput manga. U ustima izuzetno meka, sa puno slasne viskoznosti na sredini jezika i veoma zanimljivom strukturom koja donosi malo finih fenola, doprinoseći osećaju mineralnosti na jeziku.

3. Pinot blanc 2017
Zvonko Bogdan, Palić


Jedno od onih vina kojima ne možete da odolite, rasni predstavnik i perjanica belog ešalona nove premijum linije vinarije Zvonko Bogdan. Intriganntog mirisa sa puno sočnog, zrelog stonog voća, breskvi, krušaka i mejer limuna, uz plemenito i diskretno drvo. Na jeziku sočno, puno, ali elegantno, divne voćne svežine. Postojani ukus pruža nove dimezije: uz svu voćnost, pojavljuje se i mineralnost koje priziva kredu i šljunak. U završnici dugo ostaju arome žutog voća, sa notama sirovog lešnika i badema. Iskorak za vinariju, ali iskorak i za sortu i subotičko vinogorje.

4. Ergo belo 2016
Vinarija Temet, Tri Morave


Upečatljivi šardone koji je nekako bilo u senci ostalih vina iz Temetove ponude, skrenuo je pažnju na sebe nakon osvajanja trofeja za najbolje belo vino Balkana na ovogodišnjem BIWC ocenjivanju u Sofiji. Beli Ergo iz 2017 je vino koje osvaja svojim raskošnim, a toliko zakruženim i fino izbalansiranim mirisom, sa puno voća, ali i sekundarnih aroma divno uklopljneog hrasta. Sočno na jeziku, slasno i meko, sa finom, golicavom svežinom i dugom, kompleksnom završnicom koja donosi nežnu minerlanost na kraju. Toliko puno i slojevito, a bez bilo kakve napadnosti i banalnosti, od kakve često pate vina ovog stila.

5. Triangl sauvignon – viognier 2017
Vinarija Lastar, Levač


Lastarova jedinstvena kupaža još jedna je zvezda u porfoliju vinarije, smeštena u premijum liniju Triangl. Vino odlikuje snažan voćni miris, više na strani zrelog sovinjona iz hrasta, što se prepoznaje u tonovima breskve i marakuje, ali sa dodatnom dimenzijom koja se otkriva u notama kajsije i sitnog cveća. Tu su mango i zrele nektarine, te kora grejpfruta ili gorke pomorandže. U ustima nestvarno dobro izbalansirano, sveže, eksplozivnog voćnog profila, sa obiljem tropike i svežinom hrskavih jabuka, mandarine i nezrelih kajsija. Vredno i drugačije vino, koje donosi izvesnu stilsku svežinu na tržište.

6. Aldumaš 2017
Vinarija Šijački, Fruška gora


Šta sve može grašac? Može mnogo, a dokaz za to je i ovaj barikirani biser iz vinarije divne banoštorske
porodice Šijački. Aldumaš je kompleksnog mirisa u kom se prepliću vanila, sveža dunja i jabuka, kedrovina, mandarina, medne note i kandirani limun. Na jeziku donosi punoću i raskoš, puterasti karakter, fine kiseline i dugu završnicu sa notama citrusa, drveta i stonog voća.

7. Hysteresis 2016
Vinarija Yotta, Župa


Vinarija Yotta nova je na tržištu, ali baštini, kao i većina župskih kuća, viševekovnu tradiciju vinarenja i vinogradarenja. Prošle godine obradovali su vinopije rustičnim, ali kompleksnim i upečatljivim prokupcem, dok se ove godine priča o Hysteresisu, njihovoj upečatljivoj intepretaciji tamjanike. Fermentisala i odležala u drvetu, od grožđa iz starog vinograda, ova tamjanika doista donosi originalnost i izlazak iz uobičajenih okvira sorte. Uz jasan uticaj drveta, Hysteresis donosi mirise kandirana kore pomorandže, kompota od breskve, muskatne tikve i ličija, uz cvetne note ruža i irisa. Meko vino, zaobljeno i vrlo aromatično u ustima.

8. Grašac Quet 2017
Fruškogorski vinogradi, Fruška gora


U Fruškogorskim vinogradima poslednjih godina intenzivno se radilo na podizanju kvaliteta vina, kreiranje upečatljivih brendova, kao i na komunikaciji sa tržištem. Rezultati su više nego vidljivi, a sveža vina iz 2017. koja su izašla na tržište, kao i ona koja odležavaju u podrumima, plodovi su dugogodišnjeg ulaganja u sopstvene vinograde, kao i tim sastavljen od domaćih i stranih stručnjaka. Grašac Quet 2017 je jedan od najboljih svežih grašaca na tržištu, intenzivnog voćnog mirisa, sa obiljem aroma breskve, limete i zrelih jabuka, uz fini ton tropike. U ustima potentno, odličnih kiselina, umerene punoće i duge, skladne voćne završnice.

9. Rizling 2017
Kovačević, Fruška gora


Put rušenja predrasuda koje prema rizlingu domaća publika decenijama brižljivo neguje, mukotrpan je i težak posao, od koga su mnogi vinari odustali, naprosto povlačeći svoja vina iz ponude. U vinariji Kovačević, ipak su krenuli drugim putem, samouvereno prezentujući svoje intrigantno sortno vino, upakovan kako jednom rizlingu i dolikuje: u rajnsku bocu, sa autentičnom rizlingaškom etikeom perfektnog dizajna i plasirajući ga sa više nego odličnim odnosom cene i kvaliteta. Svež, mirišljav, citrusan, zeleno - voćan i cvetan, ovaj gipki rizling tek će u budućnosti pokazati svoje pravo lice.

10. Misija 2016
Vinarija Janko, Smederevo


Ništa nećete pogrešiti. Ovo je klasičan primer odličnog punog, sočnog, moćnog i voćnog barikiranog šadonea... Barikranog? Ipak, ne. Misija, kojoj je nekad u imenu stajalo i barrique, više ne odležava u baricima, već u bačvama od 500 litara, što izvesno igra ulogu u sjajnom balansu drveta i vina. Oduševljava potentno voće, najpre dinje, pa tropika, pa zrelo stono voće, a zatim domaće vanilice, tek ispečen brioš i tost sa puterom. Vibrantno, slasno, puno, sočno, dugo... Odlično!