Početna»Novosti»Top 10 crvenih vina u 2018: Zvonko Bogdan je na vrhu!
29.12.2018.

Top 10 crvenih vina u 2018: Zvonko Bogdan je na vrhu!

Najveći kvalitet vina Cuvee No. 1 2016 je prefinjenost i na mirisu, i na ukusu, bez ikakve grubosti. Miris nosi čitav skup aroma i kompleksnost koja obara s nogu

novost top 10 crvenih vina u 2018 zvonko bogdan je na vrhu vinski magazin vino fino

Izbor našeg panela za godinu na izmaku pao je na kompleksno, precizno, stilski čisto vino koje osvaja elegancijom. Tim enologa u kući Zvonko Bogdan ponovo je pokazao da ima jasno zacrtan cilj u kom pravcu žele da usmere stil svojih vina.


Cuvee No.1 2016
Vinarija Zvonko Bogdan, Subotica

Vino koje je konačno, posle nekoliko godina, pozlatilo domaću vinsku industriju medaljom na londonskom ocenjivanju Decanter World Wine Awards, takmičenju koje u Srbiji uživa reputaciju najznačajnijeg. Cuvee No.1 2016 rezultat je pre svega, ozbiljnog rada tima enologa u vinariji Zvonko Bogdan i njihovog jasno zacrtanog cilja u kom pravcu žele da usmere stil i kvalitet svojih vina. Njihov rad odlikuje čistoća, kompleksnost i preciznost u izrazu, kao i stilska ujednačenost. Naprosto, kada probate vina vinarije Zvonko Bogdan, posebno premijum liniju iz aktuelnih berbi, znaćete šta pijete.

Najveći kvalitet ovog vina je apsolutna prefinjenost i na mirisu, i na ukusu, bez ikakve grubosti, bilo čega što štrči ili je napadno. Miris nosi čitav skup aroma i kompleksnost koja obara s nogu, ali bez agresivnog napada na čula. Aromatika se kreće od crnog voća sa naglašenom kupinom, crnom ribizlom i crnom trešnjom, pa do grafitne olovke i kesice čaja od nane, te vrlo diskretnih, plemenitih nota koje ukazuju na odležavanje u zaista vrhunskom hrastu. U ustima isto tako elegantno, ne previše puno, bez ikakve robusnosti, ali opet čvrsto, bogato, slojevito, nimalo lagano. Tanini prijatni, obli, prisutni taman kako i koliko treba, a na jeziku se dugo valjaju crne, krupne trešnje, kakao i šljive požegače. Svileno, slojevito, sočno, harmonično.

2. Aksiom 2016
Vinarija Deurić, Fruška gora


Posle rekordno brzo prodatog sortnog probusa, iz vinarije Deurić stigla je i kupaža probusa, marselana i merloa Aksiom 2016. Mlado, ali dovoljno zrelo vino, sa vidljivim potencijalom da se tek razvije i napreduje. Miriše na crvene ribizle, crne višnje, borovnicu, te malinu i šumsku jagodu. Tu je trag odležavanja u dobroj hrastovini, vidljiv u aromama prepečenog tosta sa malo putera, kakaoa i drvene kutije sa dobrim cigarama. Na nepcima ga odlikuje punoća bez grubosti i robustnosti, fina, sveža kiselina i lagani ugriz dobrih tanina. Skladno i meko, sa čitavim spektrom voćnih aroma u završnici.

3. Testament Zapis 2016
Vinarija Janko, Smederevo


Nadogradnja poznatog i popularnog Zapisa i još jedno vino koje dokazuje da je smederevsko vinogorje kao stvoreno za merlo. Mlado, beskrajno potentno vino, prava voćna bomba, sa puno zrelog voća, ali bez trunke ukuvanosti, nudi mirise trešanja, kupine i šljiva, kao i note nove kože, kubanske cigare, zarezane olovke, uz malo vanilinskih tonova. Moćno i puno u ustima, bogate strukture i zrelih tanina, sjajne svežine. Tek će se razviti, ako se ne rasproda do tada. Zato, pravac po bocu, pa u kolekciju!

4. Probus 275 2016,
Vinarija Deurić, Fruška gora


Instantni hit i vino koje je, sasvim sigurno, lansiralo sortu probus među vinske zvezde Srbije. Miris donosi plavo i crno voće: borovnice, kupine i sveže crne ribizle, dopunjene aromama moke, kakaoa i zarezane grafitne olovke. Punog je ukusa, sa obiljem voćne sočnosti i očaravajuće svežine, snažnih i čvrstih, maksimalno doteranih tanina. Šteta je samo što su već sve količine rasprodate.

5. Kremen Kamen 2015
Vinarija Matalj, Negotin


Dugo čekana, nova berba Kremen Kamena, kultnog negotinskog kabernea, donela je, pre svega, saznanje da u vinariji Matalj znaju kako da iskoriste svoj teroar. I u velikim, i u prosečnim berbama, Kamen ostaje Kamen, prepoznatljivog karaktera. Ovaj iz 2015. još je mlad, ali note dobrog kabernea već sada su dominantne. Uz obilje svežeg crnog voća, tu su i kafa, čokolada i tost. Umerene punoće, svež i gibak, poigrava na jeziku golicavim kiselinama i dobrim taninima koji pružaju neznatni otpor. Voće u završnici je poput vatrometa, kao da baš tog momenta žvaćete tek ubrane šumske bobice.

6. Fantazija Kadarka 2013
Vinarija Tonković, Subotica


Posle par godina zatišja, kadarka vinarije Tonković vratila se kupcima u velikom stilu. Ove jeseni stigla je i nova berba, potpuno spremna i zrela, što je sasvim u maniru ove kuće. Kadarka Fantazija 2013 pokazuje puno elegancije i nežnosti. Miris podseća na sitne višnje, divlju trešnju, zrele brusnice i crvenu ribizlu, dok u pozadini poigrava karakteristični herbalno - začinski ton. Sve to upakovano je u umerene, meke i tople note iz pažljivo upotrebljenog hrasta. Ovo vino ima izbrušene, svilene tanine, obiluje elegancijom i mekoćom.

7. Summarum Merlot 2015
Vinarija Art wine, Šumadija


Vinarija koja se nalazi nadomak Kragujevca izbacila je jedan od najnagrađivanijih sprskih merloa ove godine. Medalje su stizale iz Italije, Sofije, sa lokalnih ocenjivanja... Summarum iz 2015. je rasni merlo, bogat i zreo, naglašene voćnosti koja nosi džemaste, zrele note mešanog crvenog i crnog voća, sa obiljem tonova hrasta: vanile, kokosa, duvana za nargilu... U ustima puno, masno, slasno, moćno i postojano.

8. Zapis 2016
Vinarija Janko


Na engleskom postoji fraza „no brainer“ koja se odnosi na stvari koje se podrazumevaju, odnosno, na odluke koje se donose bez dileme da ćete pogrešiti. E, crveni Jankov Zapis uvek je bio klasičan „no brainer“, vino sa kojim nema greške i koje će se dopasti i iskusnim vinopijama i potpunim laicima. Uz to, čini se da je nova berba jedna od najboljih. Zapis iz 2016. donosi obilje voćnosti, svežinu, i meki, umereno puni, zaobljeni ukus sa voćnom eksplozijom u završnici.

9. Merlot Terroire 2016
Vinarija Jeremić, Smederevo


Vinarija Jeremić već je izgradila reputaciju kuće od poverenja, posebno kad su u pitanju crvena vina. Prethodnih godina umeli su da iznenade tržište premijum etiketama iz linije Superior, a sada je na istom fonu pred ljubitelje stigao Merlot Terroire iz berbe 2016. Meditativno i duboko vino, rasni predstavnik sorte, kompleksnog, ali još zatvorenog mirisa sa obiljem voća i delikatnom notom očigledno vrhunskog hrasta. Puno, moćno i istovremeno sveže, traži vreme i dobar dekanter. Upisano u red velikih vina Srbije.

10. Grand Trianon 2015
Vinarija Erdevik, Fruška gora


Začini, odnosno, onaj aromatični zeleni biber. Pa malo višanja, zatim ribizli i soka od borovnice. Na sve to fini dim, tost, domaći patišpanj, hrastovina... Intrigantni cvetni štih u pozadini, recimo, ton ljubičice. Mlado, sveže, a ozbiljno. Kiseline fruškogorski čvrste, tanini sremački ljutkasti, telo gospodsko, a sve pitomo. Eto, takva je crvena perjanica vinarije Erdevik, kupaža sorti sira, merlo i kaberne sovinjon. Šta ćete više?