Početna»Novosti»Top 5 penušavaca u 2018: Mehurići iz Srbije
30.12.2018.

Top 5 penušavaca u 2018: Mehurići iz Srbije

Fresco Bianco vinarije Kovačević je krucijalno vino u procesu razvoja i brendiranja penušavog segmenta srpske vinske industrije, i to ga je dovelo na vrh naše top liste

novost top 5 penušavaca u 2018 mehurići iz srbije vinski magazin vino fino

Neke srpske vinarije ulažu veliki napor da približe našem tržištu domaće odležale penušavce proizvedene tradicionalnom metodom. Rezultat ovih napora je vidan, iako ovih vina još uvek ima malo. U svakom slučaju, dobrih vina ima dovoljno da opravda našu odluku da u ocenjivanje vina koja su obeležila 2018. uvedemo i kategoriju srpskih penušavaca.

1. Fresco Bianco NV
Vinarija Kovečević, Fruška gora

Zarobljena u raljama jeftinog proseka, koji istina, nije preplavio samo Srbiju, već čitav vinski svet, naša vinska scena i dalje pruža otpor domaćim penušavcima. Zašto? Prvo, zato što šira publika zapravo ne razume lako karakter odležalog, tercijarnog penušavca proizvedenog tradicionalnom metodom, kakva je većina domaćih. Drugo, zato što je penušavaca iz Srbije i dalje jako malo, pa ne postoji nikakav sistemski pritisak na tržište ili osmišljeni pristup brendiranju. Treće, većina domaćih penušavaca, po prirodi stvari – zbog malih tiraža i težnji ka višoj kvalitativnoj katogoriji – košta značajno više od većine proseka. Iako sporo, stvari se ipak menjaju, a najznačajniji korak u pravcu rušenja tabua i nametanja tržištu domaćeg penušavog vina napravila je ove godine vinarija Kovačević. Kovačević godinama raste i širi kapacitete, zalazeći u nove segmente tržišta: od osnovnih svežih vina za velike prodajne lance, do premijum etiketa i linije vina iz amfora.

Fresco Bianco - kao i njegov rođeni brat Fresco Rose - izuzetno je važno vino. Proizveden šarmat metodom, svež, razumljiv, sa jasnim mirisom tropike, citrusa i žutog voća, te očaravajućim muskatno – cvetnim dodirom, predstavlja neopterećujuće, lagano penušavo vino, pogodno baš za onu publiku koja tradicionalno troši proseko. Pritom, od većine proseka na tržištu je značajno karakterniji, od svakog košta manje, a uz to ima odlično pakovanje i pamtljivo ime koje direktno asocira na svežinu i lakoću. Fresco Bianco zato je krucijalno vino u procesu razvoja i brendiranja penušavog segmenta srpske vinske industrije. Napraviće dobar posao vinariji Kovačević, ali i celoj domaćoj sceni.

2. The 2015
Vinarija Deurić, Fruška gora


Vinarija Deurić za Fruške gore sve ozbiljnije širi svoj portfolio, za sada isključivo idući ka premijum vinima i višim cenovnim kategorijama. Pomalo stidljivo predstavljen u odnosu na druga nova vina, penušavi šardone The 2015 ipak je skrenuo pažnju publike. Evolucija tog vina lako je mogla da se prati ako ste imali priluku da ga probate u više navrata, a poslednja tranša puštena na tržište gurnula ga je u društvo ozbiljnih, kompleksnih penušavaca. Primarna aromatika zelenog voća i citrusa i dalje se odlično drži, a tu je i neki sitan prolećni cvet (trešnje), malo tropike, kao i fine, diskretne note sirovog lešnika, fine hrastovine i kvasca. Sitni mehurići, eksplozivna svežina i odlična struktura najavljuju mu dug život u boci.


3. Trijumf Brut Blanc de Blancs 2009
Aleksandrović, Šumadija


Verovatno najbolji penušavac napravljen do sada u Srbiji! U potpuno neverovatnoj kondiciji posle devet godina od berbe, penušavi šardone Trijumf brut 2009 nudi raskošan karakter zrelog, bogatog, odležalog i velikog penušavog vina. Karakter mu određuju tercijarne i sekundarne arome biskvita, pečenih lešnika i oraha, mlečne karamele... Voće je dalje prepoznatljivo,a u ustima se javlja kompot od breskve i žuto voće. Skladno, meko, postojanih mehurića, kremasto i bogato.

4. Trijumf Noir 2010
Aleksandrović, Šumadija


Još jedan biser vinarije Aleksandrović, blanc de noir iz 2010. Čvrste aromatike, zrelo, sa karakterom zrelih krušaka, pite od jabuka, lešnika i marcipana. Na jeziku i dalje sveže, kompleksno, priziva breskve, koru limuna i donosi fine orašasto – puteraste tonove. Takođe sposobno za dalje čuvanje, a za cenu po kojoj se prodaje u vinotekama predstavlja fenomenalan izbor!

5. Penušava Babaroga 2016
Vinarija Bjelica, Fruška gora


Vinar Miodrag Bjelica pokazao je odavno šta hoće, šta zna i šta može. Od početka beskompromisan, sa jasnim stavom da ne podilazi tržištu, već da mu ponudi svoju viziju i verziju dobrog vina, nametnuo se stilom, etiketama, pa i cenama. Tako je uradio i sa svojom penušavom Babarogom, koja u krugu posvećenika uživa kultni status. Raskošna, bogata, smela i samo svoja, sva je od voća, još više drveta, slatkih začina, mlečnih i karamelastih tonova, puna, eksplozivna, sveža, pršteća... I odlična u svojoj tvrdoglavosti.