Početna»Novosti»Top lista belih vina 2020
28.12.2020.

Top lista belih vina 2020

novost top lista belih vina 2020 vinski magazin vino fino

1. Trijumf Selekcija 2019
Vinarija Aleksandrović, Šumadija

Da li o Trijumfu ima da se kaže nešto što do sada nije rečeno? Znamo sa koje je dve sorte tek malo začinjen ovaj karakterni beli sovinjon, znamo mu profil i stil, znamo kada je, kako i zašto nastao... Posle više od dve decenije postojanja na tržištu, Trijumf Selekcija svedoči o novoj eri u srpskom vinarstvu. Ne o obnovi i renesansi – ta priča je takođe već ispričana – već o kontinuitetu i trajanju. Trijumf vinarije Aleksandrović priča je mukotrpnom putu izgradnje poverenja i reputacije, ne samo jedne vinarije, nego i čitave regije, pa i vinske Srbije. Trijumf je, takođe, i spona sa onim mnogo starijim, sa samim temeljima moderne vinske Srbiije, postavljenim početkom prošlog veka a zatim zatrtim i zatrpanim. Uz sve to, upravo iz klasičnog Trijumfa, kao nukleusa, nastala su sva ona potonja, i još pretencioznija i impresivnija vina vinarije Aleksandrović, i Trijumf Terroir, i Trijumf Gold, i penušavci... I samo to bilo bi dovoljno za priznanje.

Trijumf Selekcija je baš sada izbila na prvo mesto Vino & Fino liste vina koja su obeležila godinu, upravo jer su nam u ovoj teškoj godini potrebne stvari koje traju, na koje možemo da se oslonimo i da im se vratimo kao trajnim vrednostima. Neposredan povod svakako je i izvanredan ovogodišnji uspeh Trijumfa 2019, proglašenog za ukupnog pobednika i najbolje vino Balkana u oštroj konkurenciji na ovogodišnjem BIWC takmičenju.

Trijumf iz 2019. svakako je to zaslužio. Dobra berba u šumadijskim vinogradima vidi se lako u njegovom prepoznatljivom, intenzivnom sortnom mirisu, koji ga čini jednim od srpskih vina koja je nemoguće pomešati sa nekim drugim. Jaka impresija tropskog voća, kao i herbalni i citrusni karakter, donose grejpfrut, a zatim divan miris marakuje, pa guavu, sveže pokošenu travu, zelenu kajsiju i vrežu paradajza, a onda opet voće, liči i limetu. Čelično svež, a bogat i strukturan, intenzivno aromatičan u završnici i sa laganim fenolnim dodirom koji priziva mineralnost i pojačava utisak o strukturi. Naprosto, vino koje vas nikada neće izneveriti.

2. Tri Morave Rezerva 2017
Vinarija Temet, Tri Morave

Još jedno izuzetno vino vinarije Temet i potpuno novo lice tamjanike. Rađena spontanom fermentacijom na divljim kvascima, ova tamjanika ležala je neko vreme na pokožici, a zatim odležala u drvenim sudovima, pa u amforama. Rezultat je vino bogate strukture, čvrsto, slojevito, zrelog karaktera suvog voća, medastih nota i marmelade od pomorandže. Duboko, kompleksno i pomalo robustno na jeziku, ali očuvane svežine. Sa razlogom ukupni pobednik u kategoriji maceriranih vina na ovogodišnjem BIWC takmičenju!

3. Belina 2019
Vinarija Matijašević, Šumadija

Inventivno upakovana, najmlađa srpska smederevka iz vinarije Matijašević već ambalažom svedoči o svojim pretenzijama. Belina 2019 jasno pokazuje pravac u kom bi vina od ove sorte mogla da se razvijaju. Posle odležavanja od četiri meseca na talogu kvasca, rezultat je sveže, ali kompleksno vino očuvanog sortnog karaktera i svežeg mirisa u kom dominiraju note stonog voća, kruške, i bele breskve, uz nežne tonove sirovog lešnika i svežeg začinskog bilja u pozadini. Na jeziku skladna i čvrsta, fine svežine i umereno puna, a dugom završnicom dominiraju citrusne i herbalne note.


4. Zvonko Bogdan Chardonnay 2018
Vinarija Zvonko Bogdan, Subotica

Raskošni, moćni, kremasti i puni šardone, sa razlogom je jedno je od najprepoznatljivijih vina vinarije Zvonko Bogdan. Nova berba na tržištu donela je mlado i potentno vino, puno tropike, ananas dinje, pešnfruta i, naravno, mirisa vanile, karamele i moke. U pozadini, oplemenjuju ga intrigantni floralni tonovi. Na jeziku puterasto i bogato, veliko, stameno, slojevito. I sve to, iako pišemo o još uvek mladom vinu!


5. Traminac 2018
Vinarija Probus, Fruška gora

Traminac je dugo na Fruškoj gori, ali u poslednjim decenijama nema ga dovoljno s obzirom na tradiciju i potencijal. Stvari će se možda promeniti, a mlada vinarija Probus, iz vinograda podignutog na mestu na kom su ih još Rimljani sadili, ponudila je tržištu impresivan, slojeviti traminac. Miris poput njegovog naći ćete kod najboljih alzaških primeraka, bez trunke banalnosti, ali sa puno finog tropskog voća, đumbira i začina za kolače. Raskošan na jeziku, mek, sočan, izražajan i veoma postojan. Primer koji treba slediti!6. Askurđel 2019
Vinarija Bela Kula, Župa

Vredelo je čekati da se Gvozden Radenković, izdanak čuvene župske vinarske loze, vrati u igru svojim vinima. U vinariji podignutoj na obodu Beograda, proizveo je paletu upečatljivih vina, koja uz njegovu filozofiju snažno reflektuju i karakter vinograda. To se posebno dobro vidi u Askurđelu, vinu indikativnog imena, nastalog od smederevke i italijanskog rizlinga (grašca) iz starih vinograda sa Varine, slavnog župskog potesa. Puno karaktera, voća i cveća, sa malo plemenite patine i izražene mineralnosti, ovo je vino ozbiljne strukture i očaravajuće svežine.

7. Grašac 2019
Vinarija Vinum, Fruška gora

Treću godinu za redom, vinarija Vinum svojim grašcem učvršćuje reputaciju jedne od najboljih malih vinarija Fruške gore. Njihov grašac je moderno, dopadljivo, ali ozbiljno i kompleksno vino, koje se – na sreću vinara i na žalost ljubitelja – uglavnom rasproda i popije pre nego što dostigne svoj puni potencijal. Prošlogodišnja berba grašcu je prijala, pa su u Vinumu stvorili fino, sočno i karakterno vino sa puno mirisa breskve, kajsije, manga i limuna, a tu je i fina herbalnost i malo vanilinskih tonova. Ovaj grašac ivice jezika golica voćnom sočnošću i kiselinama, tražeći nove gutljaje. Biće veoma zanimljivo posmatrati kako se razvija, ako neku bocu uspemo da sačuvamo dovoljno dugo.

8. Chi Chardonnay 2016
Vinarija Chichateau, Fruška gora

Prava je šteta što su boce sa ovom berbom šišatovačkog šardonea već na izmaku, jer se ovo vino tek sada potpuno razvilo, došavši na svoj vrhunac. Drvo se povuklo u drugi plan, ostavljajući svoj plemeniti, zreli trag, voće smirilo i sazrelo, a samo vino zakružilo, čuvajući prodornu voćnu svežinu i gipkost. Trajaće još dugo! Nabavite dok potpuno ne nestane!

9. Aždaja 2017
Vinarija Spasić, Župa

Poznati vinar Milan Spasić, sa čitavom svojom porodicom, već dve decenije jedan je od najboljih promotera župske tamjanike. Nakon što su pokazali šta umeju u disciplini svežih vina od ove sorte, Spasići su zakoračili na potpuno novi teren svojom Aždajom iz 2017, tamjanikom odležalom u hrastovim buradima. Zrela, potpuno drugačijeg karaktera koji se razvio u pravcu nektarine i pomorandže, uz herbalne note i diskretni štih drveta, Aždaja jasno ukazuje na potencijale tamjanike koje tek treba istražiti.


10. Grašac beli 2019
Vinarija Kiš, Fruška gora

Nova etiketa i nova boca došli su u pravom trenutku za Kišov grašac, kome je 2019. očigledno prijala. Veoma ekspresivan i verovatno najbolji od kad je na tržištu, ovaj grašac tipični je predstavnik stila svežih, voćnih i izražajnih vina od ove sorte. Puno žutog voća, malo citrusa i laganih cvetnih nota, a na jeziku sočnost, trajnost i fina bademasta gorčina, čine ga najtipičnijim predstavnikom autentičnih, svežih vina Fruške gore.