Početna»Novosti»Top lista penušavaca 2020
28.12.2020.

Top lista penušavaca 2020

novost top lista penušavaca 2020 vinski magazin vino fino

1. Princeps 2015
Vinarija Deurić, Fruška gora

Retka zverka! Suv, oštar, čelično čvrst, ali elegantan, Princeps vas euforično uvodi u svoj svet mehurića bez šećera. Dakle, napravljen je bez dozažnog likera, uobičajenog za dovršavanje i finalno određivanje stila penušavih vina nakon što se ona skinu sa taloga kvasca. Takvi penušavci, iako u poslednje vreme popularni kod dela iskusnijih poznavalaca, i dalje su prilično retki, a Deurićev Princeps 2015 jedino je takvo vino u Srbiji. Stiče se utisak da su ga i sami njegovi kreatori isuviše stidljivo ponudili tržištu i to tek kada je sa polica nestao njihov - široj publici razumljiviji, ali takođe veoma dobar – penušavi brut šardone The, iz iste godine berbe. Tako je ovo upečatljivo i izvrsno penušavo vino dovoljno dugo sazrevalo u tišini i mraku podruma, razvijajući impresivan i upečatljiv tercijarni karakter. Na prvom mestu ove godine, Princeps 2015 našao se delom zbog hrabrosti vinara da iskorače na tržište generalno nedovoljno sklono domaćim penušavim vinima sa nečim što ima veoma usku publiku, a sa druge strane zato što su iz prve napravili izvanredno vino!

Penušavi Princeps je čisti pino noar, odležavao na talogu kvasca dovoljno dugo da razvije obilje finih sekundarnih i tercijarnih aroma, da se zaokruži i omekša, ali ne gubeći ništa od svog suvog, čvrstog karatera. Na našoj ovogodišnjoj prazničnoj degustaciji penušavaca iz Srbije, neko je zapisao: Ovo je meditativno, duboko vino. Njegov miris donosi arome pečenog lešnika, livadskog meda, toplog brioša i biskvita, kao i voćne tonove jabuke kožare, kompota od smokve i kandirane kore limuna. Tu je i jasna i čvrsta mineralnost koja se intenzivira u ustima, gde vino otkriva svoju beskompromisnu suvoću i kameni, slani karakter. Fokusirano, precizno, bogatih mehurića, oštro i očaravajuće. Hoćemo još ovakvih vina!


2. Gala 2016
Vinarija Galot, Južni Banat

Sasvim slučajno otkriveni favorit koji se popeo do samog vrha ovogodišnjeg izbora. Jednostavno, izvanredno vino za veoma razumnu cenu, prepoznatljivi blanc de blanc u kome su arome šardonea i dalje dovoljno naglašene kroz arome dinje, breskve i kore limuna. Sve to dopunjeno je tonovima lešnika i biskvita, pa odaje utisak bogatog, plemenitog penušavca. Na nepcima gipko, sočno, izuzetno finih i postojanih mehurića. Dugog ukusa u kom se voće prepliće sa tonovima tosta, putera i lešnika. Vredi da ga potražite po vinotekama, na čijim policama bi morao češće da se sreće!

3. Trijumf rose 2017
Vinarija Aleksandrović, Šumadija

Sada već veterani kompleksnih i dobrih penušavih vina, u vinariji Aleksandrović savladali su i disciplinu rozea iz ove kategorije. Uspeli su da u vinu sačuvaju svežinu i dovoljno primarnih voćnih mirisa, ali da ga istovremeno obogate i oplemene diskretnim puterastim i hlebastim tonovima. Ovaj penušavac nudi puno sitnog bobičastog voća i fine note hibiskusa i mandarine, uz nežni karakter odležavanja na talogu kvasca. Impresionira na nepcima svežinom ribizli i malina, uz malo nota začinskog bilja i bademasti finiš. Odlično izbalansirano i postojano.

4. Biser 2015
Vinarija Aleksić, Vranje

Drugo izdanje penušave smederevke iz vranjske vinarije Aleksić donosi nove kvalitete ovoj etiketi. Manje šećera i više kompleksnosti pre svega, čime ukazuje na pravac kojim su sestre vinarke rešile da pođu. Dakle, uspeh prvog vina nije bio slučajan! Miris Bisera 2015 potpuno je razvijen, sa notama koje prizivaju jabuke petrovače, zreli grejpfrut, patišpanj i puter. Izvrsne svežine, živo i hrskavo, perzistentnih mehurića i postojanih orašastih i voćnih aroma. Nepretenciozno, živahno, ali skladno i ozbiljno penušavo vino i to još od autohtone sorte!

5. Trijumf noir 2010
Vinarija Aleksandrović, Šumadija

Neverovatno, ali još uvek je u prodaji! O penušavom Trijumf noir-u iz 2010. već smo pisali pre nekoliko godina, baš u ovoj godišnjoj retrospektivi, ali ovo vino je suvereno sazrelo u boci, razvilo se u rasnog penušavog lepotana, pa naprosto nismo mogli da ga preskočimo i ovog puta. Dakle, izuzetno kompleksno i zrelo sa pregršt mirisa lešnika, prepečenog tosta sa puterom, zrele kruške, orasnice, tahini paste, kore zrelog limuna i nekih suvih herbalnih nota koje podsećaju na zeleni čaj. U ustima jednako bogato, puno, čvrstih kiselina i finih i postojanih mehurića. Požurite dok još ima flaša na policama!