Početna»Novosti»Toskanski kuvari oživljavaju jela sa renesansnih slika
15.01.2021.

Toskanski kuvari oživljavaju jela sa renesansnih slika

Galerija Ufici od nedelje će početi da prikazuje seriju video recepata u kojima izvanredni toskanski šefovi pripremaju delikatese nadahnute remek-delima iz ovog muzeja

novost toskanski kuvari oživljavaju jela sa renesansnih slika vinski magazin vino fino

Uz pomoć vrhunskih italijanskih kuvara, čuvena galerija Ufici u Firenci ostvarila je fenomenalnu zamisao o "oživljavanju" jela sa velikih slikarskih dela Renesanse i nešto poznijih epoha. Muzej je pozvao, prenosi britanski Telegraf, neke od najboljih šefova Apeninskog poluostrva da se nadahnu slikama koje prikazuju gastronomsko bogatstvo Italije i cele Evrope. da na osnovu njih naprave i celom svetu prikažu autorske recepte, u okviru projekta po imenu Uffizi da Mangiare ("Ufici na tanjiru").

Kako su naveli u muzeju, ideja je da se pokaže prisna veza umetničkog i gastronomskog sveta.

Među odabranim slikama je, na primer, poznato Karavađovo delo Bahus iz 1596. godine, koje prikazuje rimskog boga vina sa grožđem u kosi, činijom punom voća i bocom vina. Tu je i delo holandskog umetnika Van Elsta, sa grožđem i narom u prvom planu, kao i slika Đakoma Čerutija na kojoj dečak drži košaru sa ribom i rakom. Na osnovu ove slike je Fabio Piči, vlasnik restorana Cibreo u Firenci, napravio jelo koje, po njegovim rečima, navodi čoveka da razmišlja o kulinarskom nasleđu ranijih epoha.

- Ovo nasleđe moramo preneti budućim generacijama - rekao je Piči.

Šef Dario Cekini rekao je da ga je porcija sočne junetine na slici italijanskog umetnika Jakopoa Ćimentija podsetila na, kako je naveo, "zadovoljstva dobre hrane i zajedničkog obroka, u ovo tužno vreme socijalnog distanciranja".

Video recepti biće objavljivani jednom nedeljno na sajtu i fejsbuk stranici galerije Ufici, a prvi će biti emitovan u nedelju.

- Zaključili smo da bi, pošto ljudi ne mogu ići ni u restorane ni u muzeje, bila dobra ideja da pozovemo poznate kuvare da pronađu inspiraciju u slikama koje čuvamo - rekao je Ajke Šmit, direktor galerije Ufici i dodao:

- Razgovarali smo sa šefovima iz Firence koje je jako zanimalo kada će naš muzej ponovo proraditi, jer će tada i turisti početi da se vraćaju u naš grad. Ispostavilo se da je veliki broj tih kuvara veoma zainteresovan za umetnost i veoma im se dopala naša ideja.

Kako je rekao Šmit, italijanski šefovi pristupili su ovom zadatku apeninski razbarušeno - neki ne nalaze inspiraciju u samim namirnicama na slikama, već u preovlađujućim bojama, u kompoziciji...Ljubitelji umetnosti širom sveta uskoro će i sami moći da vide šta su sve osmislili šefovi kojima je data prilika da na ovaj neobičan način spoje strast prema umetnosti i gastronomiji.