Početna»Novosti»Tradicionalna berba u srcu Fruške gore
12.09.2022.

Tradicionalna berba u srcu Fruške gore

Kuća Fruškogorski vinogradi okupila je u subotu kolege vinare, novinare, predstavnike diplomatskog kora i druge prijatelje vina na slavlju koje je trajalo sve do večeri

novost tradicionalna berba u srcu fruške gore vinski magazin vino fino

U Fruškogorskim vinogradima u Banoštoru održana je tradicionalna berba vinskog grožđa. Ova manifestacija iz godine u godinu sve je veća i bogatija, pa je najveći banoštorski vinograd ove godine posetilo više od pet stotina gostiju. Među njima bilo je kolega vinara, novinara, predstavnika diplomatskog kora, turizmologa, lekara i drugih prijatelja vinarije čiji su vinogradi smešteni na slikovitim padinama iznad Dunava.

U okviru manifestacije održana je, po drugi put, i likovna kolonija tokom koje je desetak slikara na licu mesta stvaralo umetnička dela nadahnuta prelepim fruškogorskim krajolikom i vedrom atmosferom berbe.

Događaj je počeo u jedanaest sati ujutru, kada su gosti dobili makaze i gajbice i pridružili se beračima, a radni ambijent potom je zamenio svečani – uz vino, muziku i tradicionalne sremačke zalogaje druženje je trajalo sve do večeri.U ime vinarije, gostima se obratio direktor Gordan Bašić, koji se osvrnuo na uspehe ove kuće na tržištu. Kvalitet vina ove kuće potvrđen je na brojnim takmičenjima, na kojima grašac, merlo i roze redovno osvajaju medalje, dok je kasna berba traminca iz 2015. godine osvojila trofej za najbolje vino na upravo održanom takmičenju Open Balkan Wine Trophy.

Vinarija Fruškogorski vinogradi poznata je po širokom porfoliju grupisanom u tri linije - Fruškać, Quet i Tri sunca. Ova vinska kuća nastala je 2006. godine, kada je u Banoštoru, jednom od najstarijih naselja u Vojvodini, kupljeno i zakupljeno 110 hektara vinogradarskog zemljišta i već sledeće godine proširili postojeći sortiment – šardone, grašac, pino blan i župljanka – sadnjom čokota pino noara i traminca. U narednim godinama posađen je i merlo na 8.5 hektara. Specifična mikroklima, odličan geografski položaj i fenomen refleksije sunčeve svetlosti sa površine Dunava ovde daju vina sa upečatljivim fruškogorskim karakterom.