Početna»Novosti»Trend vulkanskih vina osvaja Evropu
10.02.2020.

Trend vulkanskih vina osvaja Evropu

U Overnju u Francuskoj održani su sajam i simpozijum sa temom vulkanskih vina, a samo dva meseca ranije sličan događaj održan je u Budimpešti

novost trend vulkanskih vina osvaja evropu vinski magazin vino fino
Foto: Neobični vinogradi u vulkanskom pesku na ostrvu Lancarote
U Overnju u Francuskoj nedavno je održan prvi događaj u ovoj zemlji posvećen vinima sa vulkanskog tla. Sajam i simpozijum posvećeni vinima iz Francuske i drugih zemalja sveta koja su pravljena od čokota sađenih na veoma zanimljivom i izazovnom vulkanskom zemljištu izazvali su veliku pažnju javnosti i naveli stručnu javnost na zaključak da je došlo vreme za pravljenje svojevrsne mreže vulkanskih regiona Evrope i sveta, sa ciljem da se vina iz ovih krajeva, sa svojim zajedničkim karakteristikama i lokalnim posebnostima, približe najširoj javnosti.

Događaj je održan u organizaciji asocijacije Vinora, udruženja vinara iz Overnja, vinske regije koja je nekada uživala veliki ugled ali je tokom poslednjeg veka znatno izgubila na prestižu. U ovoj regiji uglavnom se prave vina od gamea, uz nešto pino noara i šardonea, a vinova loza mahom raste na vulkanskom tlu, zahvaljujući nizu ugašenih vulkana, zbirno nazvanih Šen de Pij.

Pjer Despra, predsednik udruženja Vinora i direktor najveće regionalne vinske zadruge Saint Verny Vignobles, rekao je da je veoma zadovoljan dosadašnjim uspehom svoje inicijative:

- Kada smo ušli u ovu avanturu, bilo nas je samo nekolicina. Za samo nekoliko meseci zadobili smo podršku cele regije. Vodili smo duge razgovore koji su trajali do duboko u noć i kroz njih smo stekli bolje razumevanje našeg identiteta i vulkanske zemlje koja nas je oblikovala - rekao je Despra.

Na sajmu i simpozijumu učestvovalo je trideset vinarija sa vulkanskih zemljišta, uključujući i kuće Domaine Sigalas i Hatzidakis sa Santorinija, potom Ayunta, Donnafugata i Planeta sa Etne sa Sicilije koja se poslednjih godina profiliše kao prvoklasni teroar, Disnoko iz Tokaja....

Vulkanolog Patrik Marsel održao je radionicu o tri vulkanska ostrva - Santorini, Lancarote i Sicilija, a Džon Sabo MS, koji je nedavno napisao knjigu o vulkanskim vinima i regijama, pokušao je da izdvoji zajedničke karakteristike vina iz vulkanskih oblasti.

Ovo nije bio prvi događaj ove vrste u Evropi: krajem novembra prošle godine u Budimpešti je održan veoma uspešan samit vulkanskih vina, na kome je tokom tri dana predstavljeno devedeset vina iz trideset vulkanskih regija.

Šta je to što vulkanska vina čini toliko zanimljivim? U vremenu u kome vinska publika veoma polaže na karakter teroara, vulkanske regije bude i raspaljuju maštu svojim čudesnim topografskim karakteristikama i jasno vidljivim naslagama burne geološke prošlosti. Arome ovih vina nose u sebi svedočanstva o toj prošlosti, kaže Džon Sabo MW u svojoj knjizi "Volcanic Wines: Salt, Grit and Power":

- Moćna mračna strana vulkana krije u sebi stvaralačku svrhu - stalno obnavljanje planete Zemlje i traženje novog balansa u unutrašnjim silama koje našu planetu čine pogodnom za život - nadahnuto piše Sabo.