Početna»Novosti»Tri boce vina iz 1774. godine uskoro na aukciji!
11.05.2018.

Tri boce vina iz 1774. godine uskoro na aukciji!

Očekuje se da će ove boce, flaširane u vreme kada je Mocart bio na vrhuncu slave, postići cenu od oko 40.000 evra

novost tri boce vina iz 1774 godine uskoro na aukciji vinski magazin vino fino
foto: Confrerie Royal Vin Jaune

U Francuskoj će se na aukciji 26. maja naći tri boce vina koje spadaju u najstarije na planeti! Vino vrste vin jaune iz oblasti Jura u istočnoj Francuskoj napravljeno je 1774. godine, a očekuje se da će ove boce, flaširane u vreme kada je Mocart bio na vrhuncu slave a britanske kolonije u Americi počele mukotrpan put ka samostalnosti, postići cenu od oko 40.000 evra.

Boce zapremine 870 mililitara pažljivo su, kroz vekove, čuvali potomci slavnog vinara Pjera Versela, koji je stvorio ovaj tip vina, donekle blizak suvom šeriju, ali za razliku od njega nije fortifikovan. O tome koliko su brižljivo čuvane svedoči činjenica da je 1994. godine grupa stručnjaka degustirala jednu bocu vina i došla do zaključka da će vina još najmanje jedan vek biti potpuno ispravna. Vino je opisano kao „nektar boje ćilibara, sa ukusima začina, karija, cimeta, vanile i suvog voća“ i dobilo je ocenu 94/100.

Dve boce iz iste kolekcije prodate su na aukcijama 2011. i 2012. godine za 57.000 i 38.000 evra. U to vreme je glavni aukcionar, Mihael Gan iz kuće Kristi, rekao:

- Ovo vino napravljeno je da traje vekovima a izuzetna boca koju nudimo je najstarije nefortifikovanovino na svetu.

Poseban kuriozitet predstavlja i činjenica da je naučnik Luj Paster, rođen u oblasti Jura i blizak prijatelj porodice Versel, proslavio svoj prijem u Francusku akademiju 1881. godine otvaranjem jedne boce upravo iz ove berbe.