Početna»Novosti»Tri regionalne sorte prvi put u jednoj boci
07.04.2021.Promo

Tri regionalne sorte prvi put u jednoj boci

Vino Adria bela 2020, nastalo od dalmatinske vugave, srpske tamjanike i istarske malvazije, nesvakidašnja je posveta vinarstvu i zajedničkoj istoriji zemalja ovog podneblja

novost tri regionalne sorte prvi put u jednoj boci vinski magazin vino fino
Dalmatinska vugava, istarska malvazija i srpska tamjanika u jednoj boci! Sasvim neočekivana kupaža pod nazivom Adria bela 2020, premijerna je etiketa vinarije Karić, odnosno, somelijera Stevana Karića koji je odlučio da se oproba i kao vinar.

- Obilazeći velike vinske regije Evrope shvatio sam da sve one imaju svoje regionalne kupaže i poželeo sam da napravim jedno naše regionalno vino. Imamo isti jezik, istu muziku, mnogo nam je stvari zajedničko, pa hajde da imamo i ovo zajedničko vino – kaže Karić i dodaje da ono ima sasvim konkretnu publiku.

- Pristojni i normalni ljudi sedamdetetih godina prošlog veka uživali su na splitskoj rivi ili na budvanskoj rivijeri... Njihova deca su naša ciljna grupa - ističe tvorac vina Adria bela 2020.

Stevan Karić kaže da je ovo vino vrlo aromatično, sveže, finih kiselina sa izraženom mineralnošću, te da je vrlo srećan zbog toga što je grožđe za vino došlo sa Fruške gore, sa 45. paralele severne geografske širine koja spaja čuvene vinske regije sveta. Najinteresantnije od svega je da svo grožđe dolazi sa Fruške gore. Tmjanika je iz vinograda vinarije Komuna, a grozdovi mlavazije i vugave nabavljaju se u Čereviću i Rivici. Vino se pravi fermentacijom samotoka sve tri sorte – vugava i tamjanika zajedno fermentišu, a malvazija im se pridružuje naknadno. Rezultat je, kaže Karić, vino istančane aromatike koje odlično prati hranu delikatnog ukusa.

- Vino se odlično uklapa sa morskim plodovima, ribom, kremastim sirevima koji se lepo slažu uz njegove kiseline, i sa vegetarijanskom hranom – preporučuje Karić.

Nakon vina Adria bela, u planu je i stvaranje kupaže Adria crvena, koja će takođe biti regionalno vino, stvoreno od prokupca, plavca malog i vranca.