Početna»Novosti»U blizini Atine pronađeno ogromno vinsko blago
26.07.2021.

U blizini Atine pronađeno ogromno vinsko blago

Više od 4.000 starih boca vina i žestokih pića decenijama je bilo skriveno u nekadašnjoj letnjoj palati grčke kraljevske porodice

novost u blizini atine pronađeno ogromno vinsko blago vinski magazin vino fino
U palati Tatoi, nekadašnjoj letnjoj rezidenciji grčke kraljevske porodice, pronađeno je više od 4.000 starih i veoma vrednih boca vina i žestokih pića. Nalaz u blizini Atine grčko ministarstvo kulture označilo je kao “istorijski veoma značajno”.

Među retkim bocama u ovoj izvanredno zanimljivoj kolekciji su boce vina sa etiketama kuća Château Margaux, Château de Vincennes i Château Mouton Rothschild, kao i keramička boca viskija Chivas iz ograničene i veoma vredne serije proizvedene povodom krunisanja britanske kraljice Elizabete II.

Kako navodi Greek Reporter, još nekoliko stotina sanduka sa pićem tek treba da bude otvoreno, i očekuju se novi uzbudljivi nalazi.

Posao na katalogizaciji vina i žestokih pića prepušten je ekspertima iz ugledne vinarije Achaia Claus, osnovane 1861. godine. Tim predvodi Periklis Baltas, koji je na čelu istorijskog arhiva vinarije Achaia Claus.

- Vina i žestoka pića iz palate Tatoi, pored ogromne kolekcionarske vrednosti, imaju i veliki naučnoistraživački značaj. Iz tog razloga, procenjivanje kolekcije obavljaju stručnjaci koji poznaju vino i na nivou enologije i na nivou opšte istorije – rekla je grčka ministarka kulture Lina Mendoni i dodala:

- Naš cilj je da, kada završio obnovu palate Tatoi i njeno pretvaranje u muzej, zadržimo deo ove kolekcije i izložimo je javnosti – rekla je.