Početna»Novosti»U čuvenoj Nomi sada se ruča za 1.600 dinara!
19.05.2020.

U čuvenoj Nomi sada se ruča za 1.600 dinara!

Restoran Renea Redžepija se privremeno pretvorio u nepretenciozni burger bar u kome se ruča na drvenim klupama i ćebadima za piknik

novost u čuvenoj nomi sada se ruča za 1600 dinara vinski magazin vino fino
Legendarni restoran Noma u Kopenhagenu, svojevremeno najbolji restoran na planeti, naglo se transformisao, silom prilika, u bar koji služi vino i vrhunske burgere. I to košta, naravno bez vina, svega 15 dolara po obroku, što je do skora bila nezamislivo niska cena za bilo koje jelo nastalo u gastronomskoj radionici velikog Renea Redžepija.

Pandemija je učinila da privremeno potonu u zaborav dani kada se u Nomi čekalo mesecima na sto i kada je obrok, koji je sadržavao stavke kao što su suvo voće punjeno polenom ili mehur bakalara kuvan sa dunjama, koštao više stotina dolara. Neko vreme će se u Nomi jesti vrhunski burgeri i piti se odlično vino iz podruma ove gastro institucije, a osim burgera na meniju nema ničega. Makar burger možete da birate: na raspolaganju su čizburger i vegetarijanska pljeskavica. Burger, ipak, nije sasvim običan i sadrži, kako je rekao Redžepi, "malo fermentacijske magije", po kojoj je Noma čuvena širom sveta.

Rene Redžepi je pre nekog vremena najavio da će se Noma nakon prvog talasa pandemije otvoriti kao, kako je rekao, "neka vrsta vinskog bara" ali malo ko je verovao da će inovativni šef zaista otići tako daleko da Nomu pretvori u potpuno "kežual" iskustvo, pristupačno sasvim običnim smrtnicima.

- Pitali smo se: da li da serviramo jestive mrave sa svežim šargarepama i slična jela u skladu sa našom tradicijom? Rekao sam sebi da sada nije vreme za to. Ne želimo sad da pokušavam da budem inovativan. Takođe, rezervacija nema. Gosti moraju da sede u bašti, i to na ćebadima za piknik - rekao je Redžepi o trenutnoj politici svog restorana.

Noma je zatvorena 14. marta zajedno sa većinom ostalih restorana u Kopenhagenu. Na sreću, danske vlasti pokazale su veliko razumevanje za značaj Nome za Dansku i odlučile su da tokom četiri meseca plaćaju stalne režijske troškove restorana, a Redžepi je obezbedio i povoljan bankarski kredit kako bi održao restoran u životu. Rezultat je sjajan: svih 85 zaposlenih su zadržali svoja radna mesta. Ipak, Redžepi kaže da je Noma još uvek u teškom položaju i da će profitna margina restorana biti vrlo mala - oko 3 posto.

- Slično je u restoranima širom planete - govori Redžepi, koji je pozvao svoje nekadašnje goste, i nove fanove Nome, da se, pre nego što se okrenu neizvesnoj budućnosti, oporave od pandemije uz druženje i dobru, a nepretencioznu hranu.

- Treba nam isceljenje. Za početak, popijmo čašu vina i uzmimo burger. Svi ste pozvani - napisao je Redžepi na instagramu.