Početna»Novosti»U Hiltonu održan masterklas o vinima Španije
24.10.2019.

U Hiltonu održan masterklas o vinima Španije

Publici je predstavljeno dvanaest vina iz jedanaest regija, a predavanje je vodio Aleksandar Duković

novost u hiltonu održan masterklas o vinima Španije vinski magazin vino fino
U beogradskom hotelu Hilton, u organizaciji Ekonomskotrgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu, u utorak, 22. oktobra održan je master klas o vinima Španije i raznolikosti španskih vinskih regija i stilova, u okviru kojeg je publici od više od 30 vinskih profesionalanca – uvoznika, somelijera i predstavnika Horeca sektora – predstavljeno 12 vina iz 11 različitih vinskih regija Španije. Predavanje je vodio Aleksandar Duković, osnivač i direktor Srpskog vinskog centra.

Među odabranim etiketama našle su se dve kave, španski penušavci rađeni tradicionalnom metodom, kao i mlada bela vina od tradicionalnih sorti albarinja i verdeha. Crvena vina predstvila su se kroz voćne arome garnaće, od mensije iz stogodišnjih vinogada, preko barikiranog tempranilja, pa sve do monastrelja, grasijana i maturane, koji su u kupažama prikazali samo deo raznolikosti vinske Španije.

Za kraj, usledio je šeri iz Heresa, tradicionalna manzanilla od sorte palomino, nakon čega je u bašti hotela upriličen koktel ručak za prisutne ljubitelje vina.

- Malo je poznato da je Španija najveći svetski izvoznik i treći proizvođač vina, dok je ujedno i prva zemlja u svetu po površini zasada pod vinovom lozom, sa skoro milion hektara. U Srbiji je špansko vino još uvek nedovoljno poznato i uglavnom se poistovećuje sa oblastima Rioha i Ribera del Duero. Želimo da kroz ovakve edukativne aktivnosti doprinesemo da ljubitelji vina u Srbiji otkriju raznolikost i kvalitet vina iz ostalih vinskih regija Španije i otkriju zaista veliku riznicu ukusa iz naše zemlje - istakao je ekonomski savetnik i šef Ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogadu, Havijer Alvares.