Početna»Novosti»U Iloku otvaraju vino sa krunisanja Elizabete II
24.06.2020.

U Iloku otvaraju vino sa krunisanja Elizabete II

Drugo izdanje Festivala traminca, u formatu prilagođenom uslovima pandemije, održava se u znaku velikih vinskih atrakcija i dolaska prestižnih gostiju iz Alzasa i Velike Britanije

novost u iloku otvaraju vino sa krunisanja elizabete ii vinski magazin vino fino
U petak i subotu, 26. i 27. juna u Iloku će biti održan drugi Festival traminca, događaj na kome će biti predstavljena vina od mirišljave sorte koja je izuzetno doprinela vinskoj afirmaciji Hrvatske i celog regiona. Događaj je, navode organizatori, organizovan u skladu sa svim preporukama o sprečavanju širenja virusa korona, a na njemu će biti predstavljeno više od 130 traminaca iz sedamdeset vinarija.

Organizatori najavljuju da će Festival traminca biti održan u Starom podrumu Iločkih podruma i dvorani Princeps na Principovcu. Festival će biti prilagođen epidemiološkoj situciji, pa će tako radionice, umesto u prostorima Starog podruma, biti održane u dvorani Princeps, a za svakim stolom će moći da sedi najviše tri učesnika. Izložba vina, čije otvaranje je predviđeno za subotu u 17h, biće održana pod vedrim nebom na Principovcu. Na njoj će se, kako je najavljeno, degustirati traminci više od pedeset vinarija iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, Francuske i Italije, mada je, nakon današnje odluke Republike Hrvatske da uvede obavezan karantin od 14 dana za sve putnike iz Srbije, vrlo neizvesno da li će naši vinari uspeti da u Iloku predstave svoje tramince.

Najveća atrakcjia festivala biće prvo javno otvaranje boca traminca Iločkih podruma iz 1947. godine, sužbenog vina na krunisanju britanske kraljice Elizabete II. Ptujska klet predstaviće svoje tramince stare pola veka, a beogradski majstor za čokoladu Miloš Stojaković donosi tri različite poslastice specijalno pripremljene za tri traminca Iločkih podruma.

U Ilok će doći i vinske zvezde iz Alzasa Džulijen Trimbah i Mišel Ginglinger, a britanski nosilac titule Master Sommelier, Erik Cvibel MS, na velikom masterklasu predstaviće deset najboljih alzaških traminaca, među kojima je i vino vinarije Dopff au Moulin koje je na prošlogodišnjem Dekanterovom ocenjivanju osvojilo titulu Best in Show.

U sklopu festivala održaće se, u petak od 20 sati, i gala večera, a broj gostiju za velikim okruglim stolovima biće ograničen na 5-6 osoba. Za hranu će se pobrinuti veliki bosanski šef Nihad Mameledžija, koji će pokazati da se traminci odlično uparuju sa specijalitetima iz Bosne kao što su bulgur, tulumbe i tufahije.

- Prošle godine je veliki Tomislav Tomac s Plešivice izabrao Festival traminca za premijerno predstavljanje svog sada već antologijskog Traminca iz amfore. Ove godine će u Iloku svoj put do kupaca započeti čak tri traminca o kojima će se zasigurno jako puno pričati u sledećem periodu. Tako će premijeru imati Krunoslav Sontači sa svojim Superslavom iz 2018. godine, ćilibarskom kupažom u kojoj je najzastupljeniji traminac, veliki zagorski biodinamičar Tomislav Bolfan prvi put će izvan svog Vinskog vrha predstaviti svoj Traminac Natur, a rastuća regionalna zvezda, Đorđe Bikicki, odlučio se baš da u Iloku prikaže Sferu, četvrti iz svoje palete traminaca - najavljuju Željko Garmaz, vinski pisac i autor bloga Vinske priče, i Vinko Ručević, vlasnik Vinoteke Vinita, organizatori Festivala traminca.

Povezani unosi