Početna»Novosti»U junu prvi festival grašca
06.05.2022.

U junu prvi festival grašca

Smotra posvećena regionalnoj sorti ogromnih mogućnosti održaće se na Petrovaradinskoj tvrđavi 10. juna, uz učešće više od 30 vinarija koje prave vina od grašca

novost u junu prvi festival grašca vinski magazin vino fino
Prvi festival grašca, jedne od najpoznatijih regionalnih sorti vinove loze, biće održan 10. juna na Petrovaradinskoj tvrđavi. Na terasi sa pogledom na Novi Sad, ispod hotela Leopold, okupiće se više od 30 vinarija koje proizvode grašac. Degustiraće se njihova vina, a vinari, kao i posetioci – i stručnjaci i laici – podeliće iskustva i znanja o ovoj drevnoj i veoma važnoj sorti.

Grašac je duboko ukorenjen u vinarsku tradiciju sliva Dunava i našeg dela Evrope, a u Srbiji je najrasprostranjenija sorta u vinogradima. Na Fruškoj gori je grašac prisutan vekovima unazad, a prvi pomeni o njemu dolaze baš sa ove planine.

Festival je deo manifestacije Dani grašca, u okviru koje će biti održana konferencija o grašcu, kao i međunarodno ocenjivanje vina GROW du Monde. Deo programa odvijaće se i van Novog Sada; grupa vinskih stručnjaka posetiće i obići vinograde Fruške gore i tako se upoznati sa teroarom u kome grašac daje izvanredne rezultate.

Kako navode u Udruženju vinara i vinogradara Fruške gore, cilj ovog festivala, kao i celog programa Dani grašca, jeste da se skrene pažnja javnosti na ogromne potencijale ove sorte.

- Grašac je sorta koja gradi reputaciju na tržištu i međunarodnim takmičenjima kao grožđe velikih i šarolikih mogućnosti. Od vina po kojima ovu sortu najviše poznajemo, svežih suvih belih vina, do odležalih vina pa čak i slatkih predikatnih, izražajna paleta grašca izuzetno je široka. Festival je prilika da se vinoljupci uvere u to da grašac zaista može sve - navode u Udruženju, u kome kažu i da će na festivalu biti i zanimljivih gostiju iz inostranstva.

Ulaz i degustacija vina su besplatni.