Početna»Novosti»U Kini se gradi drugi najveći vinski muzej na svetu
25.09.2022.

U Kini se gradi drugi najveći vinski muzej na svetu

Zajednički projekat kineskih investitora i već čuvenog Cite du Vin u Bordou trebalo bi da bude završen maja 2024. godine

novost u kini se gradi drugi najveći vinski muzej na svetu vinski magazin vino fino
projekat: Architecture-Studio
U Pekingu se za dve godine otvara drugi najveći muzej vina na svetu, Universal Wine Museum. U pitanju je zajednički projekat između kineskih investitora i već čuvenog Cite du Vin u Bordou, najvećeg vinskog muzeja na planeti.

Kako prenosi Drinks Business, ideja iza ovog projekta nije stvaranje replike muzeja u Bordou, već stvaranje prostora koji je u potpunosti prilagođen kineskoj kulturi i navikama.

Filip Masol, generalni menadžer muzeja Cite du Vin, rekao je za actuBordeaux da postoje određene važne razlike između vinske publike u Kini u Francuskoj.

- U Bordou, iako naši gosti dolaze sa svih strana sveta, najveći broj njih je iz Francuske i imaju drugačiju vinsku kulturu od one u Kini - naveo je Masol i najavio da će muzej u Pekingu biti manje orijentisan na tehničke aspekte stvaranja vina, ali da će imati snažnu vezu sa muzejem u Bordou.

- Želimo da pravimo radionice i konferencije koje će se održavati u Bordou i prenositi u Pekingu - rekao je Masol.

Muzej u Pekingu imaće oko 18.000 kvadratnih metara. Izgradnja je već počela, a kraj velikih radova zakazan je za decembar 2023. Nadamo se otvaranju u maju 2024. godine, ako ne bude neočekivanih problema – rekao je direktor projekta Žan-Mark Menan.

Oko 3.500 kvadratnih metara biće posvećeno stalnim izložbama, kao što su “Od čokota do vina”, “Istorija vina”, “Vina sveta”, “Umetnost vinskog života”...Veliki prostor biće opredeljen za prodaju vina, a gradi se i amfiteatar sa 450 mesta za predavanja i radionice, najavili su osnivači ovog velikog muzeja.