Početna»Novosti»U Metrou održan ekološki kulinarski maraton
25.10.2019.

U Metrou održan ekološki kulinarski maraton

Učesnici su imali zadatak da od sezonskih i lokalnih namirnica pripreme po dva jela kojim prikazuju neke od ciljeva Agende 2030 Ujedinjenih nacija

novost u metrou održan ekološki kulinarski maraton vinski magazin vino fino

Kulinarski maraton ”Cookathon” održan je kao završni događaj trogodišnjeg projekta ”Hrana sutrašnjice” (Food for Tomorrow) Švedskog instituta i ambasade Švedske Srbiji, u saradnji sa Metro HoReCa centrom u Beogradu. U takmičenju u kuvanju učestvovalo je šest tročlanih ekipa koje su činili po jedan kuvar, jedan bloger posvećen pripremanju hrane i jedan učenik kuvarske škole.

Projekat približava i objašnjava ciljeve održivog razvoja kroz hranu, svima važnu i blisku. Zadatak je bio da od sezonskih i lokalnih namirnica pripreme po dva jela kojim prikazuju neke od ciljeva Agende 2030 Ujedinjenih nacija.

- Namera nam je bila da kroz ”Hranu sutrašnjice” ukažemo na važnost održive hrane i njenog značaja, kako za zdravlje svakog pojedinca, tako i za očuvanje planete. Tokom tri godine ambasada je sarađivala sa Švedskim institutom u nameri da se ideja o zdravom pripremanju hrane proširi i u Srbiji i u regionu. Uspeli smo da probudimo ekološku svest u pripremi hrane u Srbiji - rekao je zamenik ambasadora Švedske Juakim Vern.

Menadžerka projekta ”Hrana sutrašnjice” Birgita Tenander iz Švedskog instituta kaže da je namera bila da se ljudi inspirišu da proizvodnji i konzumaciji hrane pristupe na ekološki održiv način, sa izgrađenom svešću o tome koja se količina hrane baci tokom pripreme obroka.

- Imali smo više od deset događaja u regionu i po prvi put su se sreli mali proizvođači hrane sa poljoprivrednicima, kuvarima, vlasnicima restorana, ekološkim aktivistima, medijima i blogerima. To dokazuje da je hrana tema koja nas povezuje, ona je važna svima i meni je bila čast da upoznam i sarađujem sa ljudima koji se na pravi način bave održivom hranom - rekla je Birgita Tenander. Ona je dodala da je hrana izazovna tema, bez obzira na to da li neko živi u selu ili u gradu i da je ohrabruje činjenica koliko je ljudi u regionu spremno da promeni pristup pripremi hrane zarad zdravlja i očuvanja planete.

Među učesnicima je bio i švedski kuvar Magnus Naes, koji je osmislio vegetarijanski jelovnik za učenike u školama u Stokholmu – jer su upravo oni to tražili.

Kao rezultat kulinarskog takmičenja ”Cookathon”, ambasada Švedske u saradnji sa Metro HoReCa centrom, objaviće prvi održivi kuvar u kojem će biti predstavljeni recepti za pripremu obroka u skladu sa Agendom 2030 Ujedinjenih nacija.