Početna»Novosti»U Metrou predstavljen španski manćego sir
23.10.2020.Promo

U Metrou predstavljen španski manćego sir

Promocija čuvenog sira održana je u saradnji sa Ambasadom Španije

novost u metrou predstavljen španski manćego sir vinski magazin vino fino
U Metro Horeca Centru, u saradnji sa Trgovinskim odeljenjem Ambasade Španije, profesionalcima iz sektora ugostiteljstva i predstavnicima medija, predstavljen je pre dva dabna čuveni španski manćego sir – queso manchego – kao jedan od najcenjenijih sireva iz oblasti Kastilja La Manča, koja neguje viševekovnu tradiciju sirarstva.

Prisutne je na gastronomsko putovanje kroz raznolike stilove španskih sireva povela Snežana Đuričin, a za potpuni užitak pobrinuli su se i kuvari Metro Horeca Centra, te su dva tipa manćego sira – polutvrdi, (semicurado: tri meseca u zrenju) i tvrdi – (curado: šest meseci u zrenju) poslužena i idealno uparena sa džemom od dunje, odnosno ribizle, specijalno napravljenim za ovu degustaciju.

Queso Manchego nosi oznaku PDO zaštićenog geografskog porekla, koja takođe podrazumava i da su ispunjena izvesna pravila prilikom njegove izrade i zrenja. Ovaj punomasni sir, bele unutrašnjosti, pravi se od pasterizovanog ili nepasterizovanog mleka posebne vrste ovaca (oveja manchega). Zbog svojih mikrobioloških i biohemijskih osobina se nalazi u selekciji od 17 sireva Evrope koji su zahvaljući svojoj specifičnosti opisani u studiji Artisanal European Cheeses iz 1996. godine. Tradicionalni manćego sir prave i pastiri, ali u tom slučaju mleko koje se koristi za njegovu izradu nije pasterizovano. Upotreba specifičnih pletenih korpi od trave esparto daje mu upečatljivu, karakterističnu cik-cak šaru po obodu, koja asocira na skelet haringe, dok otisak na gornjoj i donjoj strani predstavlja šaru klasa pšenice.

Manćego, kao i drugi sirevi renomiranog španskog proizvođača QUESOS EL PASTOR, dostupni su od nedavno kupcima u Metrou, a ovo je bila idealna prilika za upoznavanje sa procesom proizvodnje i senzoričkim karakteristikama manćego sira, koji Španci naročito vole da konzumiraju sa iberijskom šunkom, serano pršutom, crvenim vinom ili fortifikovanim vinima iz Heresa - čuvenim šerijima.