Početna»Novosti»U novu godinu ulazimo sa novim proseko vinima!
06.11.2019.

U novu godinu ulazimo sa novim proseko vinima!

Na tržište stižu Extra Brut i roze proseko, a čuvena italijanska regija postepeno se okreće organskoj proizvodnjij

novost u novu godinu ulazimo sa novim proseko vinima vinski magazin vino fino
Proizvođači proseka, jednog od najpopularnijih vina na svetu i penušavcem koji za mnoge predstavlja pristupačnu i nepretencioznu zamenu za šampanjac, od ove i sledeće godine imaće daleko veće mogućnosti za širenje portfolija. Na tržište, naime, stižu proseko vina proizvedena po novim, znatno rasterećenim propisima.

Jedna od novih kategorija je ekstremno suv proseko obeležen oznakom Extra Brut. Najsuvlji, Brut proseko do sada je imao 12 grama šećera, a Extra Brut će imati najviše šest grama šećera i u najvišoj kategoriji Prosecco Superiore DCG ova vina će stati rame uz rame sa drugim kompleksnim, elegantnim suvim penušavim vinima.

U junu ove godine, konzorcijum koji se stara o standardizaciji proseka zabranio je proizvođačima korišćenje herbicida glifosata, u skladu sa smernicama iz 2011. za ekološki održivije vinogradarstvo u regiji Proseko. Sada je na redu još ozbiljniji korak ka organskom proseku: sertifikat S. Q. N. P. I. (Sistem integrisane nacionalne kontrole proizvoda) podstaknuće vinogradare i vinare da drastično redukuju korišćennje hemijskih sredstava u vinogradima. U konzorcijumu veruju da će do 2021. godine četvrtina proizvođača biti sertifikovano.

Treća velika promena je uvođenje na tržište vina sa potencijalom da preko noći postane planetarni hit. Roze proseko će se na tržištu pojaviti nešto pre Nove godine, u najbolje vreme za promociju penušavaca, a vinari su, očigledno, spremno dočekali majsku odluku konzorcijuma da uvede i ovu vrstu proseka u zvaničnu klasifikaciju. Pravila dozvoljavaju da se gleri, kao dominantnoj sorti, dodaje pino noar kako bi se dobilo vino prijatne ružičaste boje, a roze proseko DOC mora da tokom druge fermentacije provede dva meseca u tanku kako bi se boja stabilizovala.

Povezani unosi